Νέο σκάνδαλο πλήττει σοβαρά τον Μ. Ραχόι

Νέο σκάνδαλο πλήττει σοβαρά τον Μ. Ραχόι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομικοί και άνδρες του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος ερευνούσαν χθες, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, το γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ροδρίγο Ράτο, ο οποίος βαρύνεται με υποψίες για απάτη και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Η νέα δικαστική περιπέτεια του Ράτο, επί αρκετά χρόνια σημαίνοντος στελέχους του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ηγείται σήμερα του Λαϊκού Κόμματος και έχει μπροστά του δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αφορμή για τη νέα περιπέτεια του Ράτο στάθηκαν δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην αξιωματούχος προσπάθησε, το 2012, να επωφεληθεί νόμου που προέβλεπε φορολογική αμνηστία υπό προϋποθέσεις, κάτι που κίνησε τις υποψίες. Την Πέμπτη, άνδρες των διωκτικών αρχών συνέλαβαν προσωρινά τον Ράτο για να ερευνήσουν το διαμέρισμα και το γραφείο του. Αργότερα, του επέτρεψαν να επιστρέψει στην οικία του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές είναι πιθανό να του απαγγείλουν σύντομα κατηγορίες για απάτη, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κέντρο των ερευνών βρίσκεται η θρυλούμενη καταβολή σε λογαριασμό του ποσού 6,2 εκατ. δολαρίων από την επενδυτική τράπεζα Lazard το 2011, ενώ είχαν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο Ράτο δούλευε σ’ αυτήν ως σύμβουλος.

Αλλες κατηγορίες

Ηδη προτού ξεσπάσει το νέο σκάνδαλο, ο Ράτο ανακρινόταν για δύο άλλες σοβαρές υποθέσεις. Στην πρώτη από αυτές, βαρύνεται με υποψίες για απάτη -τεχνητή διόγκωση περιουσιακών στοιχείων- κατά την είσοδο της τράπεζας Bankia, της οποίας ήταν τότε πρόεδρος, στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η δεύτερη περίπτωση αφορά καταγγελίες ότι καταχρέωσε την τράπεζα, καλύπτοντας υπέρογκες προσωπικές αγορές του με πιστωτικές, που του είχαν δώσει οι προηγούμενοι διοικητές της Bankia, για λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Η Bankia κατέρρευσε το 2012 και το ισπανικό κράτος χρειάστηκε να δαπανήσει 24 δισ. ευρώ για να τη διασώσει.

Ο Ροδρίγκο Ράτο υπήρξε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1996 μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, ανέλαβε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, από το 2004 μέχρι το 2007, καθώς εκτιμήθηκαν οι επιτυχίες του στην οικονομική διαχείριση της Ισπανίας. Αποχώρησε «για προσωπικούς λόγους» από τη διοίκηση του ΔΝΤ, για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ταμιευτηρίου Caja de Madrid, η οποία ακολούθως συγχωνεύτηκε με άλλες περιφερειακές τράπεζες για να σχηματίσει την Bankia.

Υστερα από τις αποκαλύψεις εις βάρος του Ράτο, το Λαϊκό Κόμμα τον απέπεμψε. Ομως, η συσσώρευση σκανδάλων αναμένεται να στοιχίσει ακριβά στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κατά τις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα και τις βουλευτικές, στο τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή