ΚΟΣΜΟΣ

«Ράπισμα» Πάπα και Ευρωβουλής στην Αγκυρα

rapisma-papa-kai-eyrovoylis-stin-agkyra-2078743

Η Γενοκτονία των Αρμενίων βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα χάρη στην παρέμβαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε απόφαση με την οποία καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων κατά την περίοδο 1915-1922.

Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις της Αγίας Εδρας με την Αγκυρα. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χρησιμοποίησε την ειδική λειτουργία στην πλατεία του καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να τιμήσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σφαγή των Αρμενίων και αναφέρθηκε σε «τρεις μεγάλες και άνευ προηγουμένου τραγωδίες του περασμένου αιώνα», επισημαίνοντας ότι «η πρώτη, η οποία μάλιστα θεωρείται και από πολλούς ως η πρώτη γενοκτονία στον 20ό αιώνα, έβαλε στο στόχαστρο τον δικό σας λαό, τον λαό της Αρμενίας», ενώ προσέθεσε πως «επίσκοποι και ιερείς, ευσεβείς άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι ακόμα και ανυπεράσπιστα παιδιά δολοφονήθηκαν».

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1915-1922. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μόνο το πρώτο από τα ραπίσματα που δέχθηκε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία ζητώντας ταυτοχρόνως από την Τουρκία να αναγνωρίσει το φοβερό έγκλημα. Η Τουρκία, από την άλλη, διακήρυξε την απόφασή της να μη συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, έχει λάβει και στο παρελθόν ανάλογες αποφάσεις. Ειδικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1987 με ψήφισμα, όπου επισημαίνεται ότι η άρνηση της Τουρκίας να πράξει το ίδιο αποστερεί από τον αρμενικό λαό το δικαίωμα να έχει την Ιστορία του.

Η τουρκική αντιπροσωπεία κατήγγειλε το ψήφισμα αναρτώντας σχόλιο στο Twitter στο οποίο αναφέρει ότι «το Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε, για ακόμα μία φορά, να αποξενώσει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό και να δράσει ως εισαγγελέας, δικαστής και ένορκος». Ωστόσο, το ψήφισμα της περασμένης εβδομάδας «έριξε λάδι στη φωτιά» ακριβώς διότι εκδόθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι  –πολλοί εκ των οποίων Τούρκοι– έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που επακολούθησε κατά την περίοδο 1915-1922.

Στις 24 Απριλίου οι Αρμένιοι σε ολόκληρο τον κόσμο θα τιμήσουν την επέτειο εκατό ετών από τη γενοκτονία του λαού τους. Η απάντηση της Τουρκίας στις πολλαπλές εκκλήσεις για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν οξύτατη. Μετά την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε με απαξία ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις «από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου επιτέθηκε εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου προειδοποιώντας τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να μη χρησιμοποιήσει «εκβιασμό έναντι της Τουρκίας». «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το έθνος μας να υβριστεί για την Ιστορία», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι «ο Πάπας συντάχθηκε με αυτούς που στήνουν δόκανα εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εναντίον της Τουρκίας».

Την Τρίτη, και οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να προχωρήσει σε «έντιμη αναγνώριση των ομαδικών δολοφονιών», χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν σε «γενοκτονία».