Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη μετανάστευση

Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη μετανάστευση

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη με αντικείμενο τη μετανάστευση, σκοπεύει να συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο των πολύνεκρων ναυαγίων στην Μεσόγειο.

«Aποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη Eυρωπαϊκή Σύνοδο την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο», αναφέρει σήμερα ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά  από αίτημα για συνάντηση των ηγετών που διατύπωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι την Κυριακή.

Κατά τη Σύνοδο θα εξετασθούν προτάσεις για «άμεση δράση» σε τέσσερα μέτωπα: Τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων, την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης, την παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τέλος τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Τουσκ προειδοποίησε πως «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όμως τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν» κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα προς την Ευρώπη.

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε μαζί», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για περισσότερη δράση την ώρα που οι σοροί του ναυαγίου της Κυριακής στην Μεσόγειο μεταφέρονται στην Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή