Κέρι: Δυνατή η πραγματική πρόοδος στο Κυπριακό το 2015

Κέρι: Δυνατή η πραγματική πρόοδος στο Κυπριακό το 2015

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό εντός του 2015, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε θετικά για τη συνεργασία Τουρκίας – ΗΠΑ σε πολλά διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατικής απειλής του ISIS, ενώ εγκωμίασε το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου και στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω του South Stream και του TAPP, όπου μνημόνευσε και την Ελλάδα.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν τις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα έχει διαρκέσει πάρα πολύ καιρό και εκλιπαρεί για διεθνείς προσπάθειες, να επιχειρήσουν να βοηθήσουν να έλθει μία διαρκής διευθέτηση”.

«Πιστεύουμε ότι τα μέρη μπορούν να σημειώσουν πραγματική και διαρκή πρόοδο το 2015. Αυτό θα είναι πολύ θετικό για την περιοχή και προφανώς μια εξαιρετική ώθηση και ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Κύπριους».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν στη συνάντηση και τόνισε ότι «επιθυμούμε να επιτευχθεί μία διαρκής λύση στην Κύπρο φέτος».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ενεργό ρόλο των ΗΠΑ. «Βλέπουμε αυτή τη βούληση στις ΗΠΑ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ μπορούμε τελικά να φτάσουμε σε διαρκή και δίκαιη λύση στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή