Μ. Ρέντσι: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Μ. Ρέντσι: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μάχη κατά των διακινητών προσφύγων είναι μία μάχη κατά των δουλεμπόρων του 21ου αιώνα. Δεν είναι μόνο ζήτημα ασφαλείας ή τρομοκρατίας, αλλά ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ιστορία έχει ήδη γνωρίσει περίοδο κατά την οποία άνθρωποι έπεφταν θύματα αρπαγής και φορτώνονταν σε πλοιάρια κι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το εμπόριο ανθρώπων είναι ουσιαστικά μία μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας την Τετάρτη στην κάτω βουλή, εξέφρασε την αισιοδοξία του που η ΕΕ "αλλάζει βηματισμό" στο μεταναστευτικό ζήτημα και δήλωσε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να υιοθετήσει το μπλοκ μία συλλογική στάση για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσφύγων από τη βάση της, δηλαδή τις αφρικανικές χώρες, μερικές μόλις μέρες μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε ναυάγια δουλεμπορικών στη Μεσόγειο.

Μιλώντας μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση, ο Ρέντσι είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο ορατό ρόλο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής απ΄όπου προέρχονται οι πρόσφυγες.

Την Δευτέρα η ΕΕ συμφώνησε σε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αποφυγή νέων πολύνεκρων ναυαγίων με θύματα πρόσφυγες, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των περιπολιών στη Μεσόγειο με την παροχή περισσότερων χρημάτων και εξοπλισμού.

Με βάση το σχέδιο, η ΕΕ θα καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για τη σύλληψη και καταστροφή πλοιαρίων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή