Το Ισραήλ παραλαμβάνει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35

Το Ισραήλ παραλαμβάνει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε χθες Πέμπτη ότι εντός του 2016 θα παραδοθούν στο Ισραήλ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ώστε η χώρα αυτή να διατηρήσει το πλεονέκτημα της από την άποψη της στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα ο Μπάιντεν παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η όποια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

Καθώς ο Λευκός Οίκος αποπειράται να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν, μιλώντας σε μια εκδήλωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους “τον καλύτερο που διαθέτουμε”, γεγονός που “θα καταστήσει το Ισραήλ τη μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή η οποία θα διαθέτει αυτό το αεροσκάφος πέμπτης γενεάς”.

Διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εγγυώνται πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το “ποιοτικό πλεονέκτημα” σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ο Μπάιντεν δήλωσε στο φιλοϊσραηλινό ακροατήριό του: “την επόμενη χρονιά θα παραδώσουμε στο Ισραήλ τα F-35”.

Η εμφάνιση του Μπάιντεν σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η ισραηλινή πρεσβεία προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων του Λευκού Οίκου για να πέσει η θερμοκρασία στις διμερείς σχέσεις, έπειτα από μια περίοδο αντεγκλήσεων ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και άλλα διπλωματικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει το ακροατήριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ιράν που θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

Επέμεινε ότι “δεν θα υπάρξει συμφωνία” εάν το Ιράν δεν συμφωνήσει σε αυστηρές διεθνείς επιθεωρήσεις. “Αν το Ιράν μας εξαπατήσει”, διεμήνυσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί “όλες τις επιλογές στο τραπέζι”.

Αναφερόμενος στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι “είχαμε τις διαφορές μας”, αλλά πρόσθεσε “προστατεύουμε ο ένας τον άλλον”.

Ο Ομπάμα, μετά τις διαμαρτυρίες Δημοκρατικών πολιτικών ότι η δημόσια διένεξη έχει πάει πολύ μακριά, πρόσφατα έκανε συμφιλιωτικές κινήσεις προς το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει 19 F-35 έναντι 2,75 δισεκ. δολαρίων το 2010 και συνήψε άλλη μια σύμβαση για να αγοράσει ακόμη 14 τέτοια μαχητικά παραγωγής της Lockheed Martin Corp έναντι 3 δισεκ. δολαρίων. Το πρώτο ζεύγος τέτοιων μαχητικών θα έχει παραδοθεί στα τέλη του 2016 και οι παραδόσεις των αεροσκαφών αυτών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2021, όπως είχε διευκρινίσει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή