Τζολί: «Ο ΟΗΕ απέτυχε στην Συρία»

Τζολί: «Ο ΟΗΕ απέτυχε στην Συρία»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση βοηθείας απευθύνει η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί προς τις παγκόσμιες δυνάμεις να βοηθήσουν τους περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας των συγκρούσεων στην Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα της έντονης μεταναστευτικής ροής.

Ως ειδική απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα μετανάστευσης η ηθοποιός έχει επισκεφθεί 11 φορές ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται θύματα της συριακής κρίσης. Μεταξύ άλλων, άσκησε έντονη κριτική την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο παρευρέθη, για την «αποτυχία του να τερματίσει τον πόλεμο στην Συρία».

«Ο σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να αποτρέπει και να βάζει τέλος στις συγκρούσεις, να ενώνει τους λαούς, να βρίσκει διπλωματικές λύσεις και να σώζει ζωές», τόνισε η κ. Τζολί και πρόσθεσε: «Αυτό αποτύχαμε να το υλοποιήσουμε στην Συρία».

«Η κρίση επιδεινώθηκε από την αναποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που απέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του», σημείωσε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Ακόμη, η Αμερικανίδα ηθοποιός απηύθυνε στο Συμβούλιο έκκληση για «ενότητα» με σκοπό να βρεθεί λύση στην κρίση και να σταλεί υγειονομική βοήθεια στα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Μερικοί από αυτούς σκοτώθηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν με ακατάλληλα πλοιάρια την Μεσόγειο ώστε να φτάσουν στην Ευρώπη, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν δεν μπορούμε να τερματίσουμε τις συγκρούσεις, δεν μπορούμε και να ξεφύγουμε από το ηθικό χρέος να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να τους παρέχουμε νομίμως ασφάλεια», είπε η Τζολί και πρόσθεσε: «Η κρίση στην Συρία αποδεικνύει πως η ανικανότητά μας να βρούμε διπλωματικές λύσεις παγιδεύει εκατομμύρια ανθρώπους στην εξορία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου επιδιώκεται η υποστήριξη των κατοίκων γειτονικών χωρών της Συρίας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η μεγάλη ροή προσφύγων στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις η Τζολί δήλωσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε απλά παρατηρητές της κατάστασης στη Συρία και του κακού που έχει προκύψει εκεί από τις στάχτες της αναποφασιστικότητας». Τέλος, για την παρουσία της ηθοποιού στο Συμβούλιο Σύρος πρεσβευτής απλά σχολίασε πως «είναι όμορφη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή