Ισραήλ: Επέτειος ανεξαρτησίας με βομβαρδισμούς

Ισραήλ: Επέτειος ανεξαρτησίας με βομβαρδισμούς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στο Ισραήλ, προς τιμήν των 67 χρόνων από την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους. Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στο Σντερότ και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Ισραήλ στέλνοντας ανήσυχους πολίτες σε καταφύγια, καθώς αυτοσχέδια ρουκέτα Παλαιστίνιων μαχητών είχε εκτοξευθεί από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας. Ηταν η πρώτη εκτόξευση ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη ύστερα από τον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού, που κράτησε 50 ημέρες και άφησε πίσω του 2.140 νεκρούς Παλαιστινίους, κυρίως αμάχους, και 73 Ισραηλινούς, στη μεγάλη πλειονότητά τους στρατιώτες.

Η αυτοσχέδια ρουκέτα εξερράγη χωρίς να προκαλέσει θύματα ή υλικές καταστροφές, όπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές αρχές. Λίγο αργότερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν θέσεις της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας παρά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την κοσμική οργάνωση Φατάχ, η οποία ελέγχει τη Δυτική Οχθη ― μια συμφωνία η οποία, σε μεγάλο βαθμό, έχει μείνει στα χαρτιά. Δεν αναφέρθηκαν, από παλαιστινιακής πλευράς, θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αν και μεμονωμένο, το περιστατικό αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφιβολίας για τις προοπτικές της εύθραυστης εκεχειρίας ενισχύει χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι τόσο η Χαμάς όσο και το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης προετοιμάζονται εντατικά, σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Γάζας, για την πιθανότητα νέας επίθεσης του Ισραήλ. Μείζων παράγων αστάθειας θεωρείται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γάζα μετά τον περσινό πόλεμο, καθώς ελάχιστα από τα 10.000 σπίτια που καταστράφηκαν έχουν ανοικοδομηθεί, κυρίως χάρη στην οικονομική βοήθεια του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στο Ισραήλ εντός του 2016 14 «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη F-35 (Stealth) νέας γενεάς. Το Ισραήλ θα είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία θα διαθέτει τέτοια αεροσκάφη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή