Γιατί οι νέοι πόλεμοι θα είναι «υβριδικοί»

Γιατί οι νέοι πόλεμοι θα είναι «υβριδικοί»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τυπικά το ΝΑΤΟ και η Ρωσία είναι συνδεδεμένες οντότητες. Συνεργάζονται για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, για την καταπολέμηση των ισλαμιστών και την αποτροπή ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η Συμμαχία εξέτασε για πρώτη φορά, σε μία συνάντηση των αντιπροσώπων των χωρών-μελών της, ένα σχέδιο ανάπτυξης εργαλείων ενός ακήρυκτου πολέμου. Επειδή νομικά είναι ακήρυκτος, αποκαλείται υβριδικός.

Στη θεωρία του πολέμου, οι μορφές του υβριδικού πολέμου δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σουν Τζου συμβούλευε πάντα τους μαθητές του να επιδιώκουν πολέμους που δεν θα χρειαστεί καν… να κηρύξουν: αυτούς που κερδίζονται χωρίς μάχη. Αρκεί ένα κέντρο να συντονίζει μέτρα οικονομικής πολιτικής, κρατικής προπαγάνδας, πράξεων δολιοφθοράς και κυβερνοπολέμου σε μία μη γραμμική διαδικασία έτσι ώστε ουδέποτε να μπορεί να αποδειχθεί η πατρότητά τους (deniability). H πρακτική δεν είναι καινούργια. Οι Ρώσοι την χρεώνουν στο ΝΑΤΟ ήδη από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Χωρίς επαφή»

Το γενικό επιτελείο της Ρωσίας επισημαίνει –όπως παρατηρεί σε μία πρόσφατη μελέτη της η Ακαδημία του ΝΑΤΟ– ότι «είναι λάθος να θεωρούνται όλα τα παραπάνω σαν κάτι νέο ή καινοτόμο: αυτά τα μέτρα είχαν τη θέση τους στην ιστορία της στρατιωτικής τέχνης (διακρατικές συρράξεις)…». Ο συγγραφέας της μελέτης, Ντέιβιντ Τζόνσον, επισημαίνει ότι οι Σοβιετικοί και στη συνέχεια οι Ρώσοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ογκαρκόφ, θεώρησαν την ανάπτυξη του πολέμου «χωρίς επαφή», όπως τον παρουσίασαν οι Αμερικανοί στον πρώτο πόλεμο κατά του Ιράκ, «μία επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις». Η Ρωσία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις αλλαγές αυτές στο στρατιωτικό σύμπλεγμα της Δύσης εξαιτίας του συντηρητισμού ορισμένων στρατιωτικών της κύκλων, αλλά και της οικονομικής και τεχνολογικής αδυναμίας της, αντιμετωπίζοντας με σοκ τον επί εκατό ώρες αδιάκοπο βομβαρδισμό του τέταρτου μεγαλύτερου στρατού του κόσμου από τους Αμερικανούς. Αυτός ο στρατός, του Ιράκ, ήταν εξοπλισμένος με σοβιετικής τεχνολογίας όπλα και είχε υιοθετήσει τη σοβιετική τεχνογνωσία στην οργάνωσή του.

Μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, όλα άλλαξαν. Πρώτη φορά στη Γεωργία το 2008 η Ρωσία έδειξε ότι μπορεί να αντιδρά με ταχύτητα, συγκεντρώνοντας σε χρόνο-ρεκόρ δυνάμεις που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε μέχρι πρόσφατα να φαντασθεί ότι θα συγκέντρωνε. «Μέχρι τον περασμένο χρόνο, πρακτικά μπορούσαμε να παρατάξουμε το μέγεθος μιας ταξιαρχίας στο ευρωπαϊκό θέατρο (5.000 άνδρες) έναντι οκτώ σωμάτων την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι Ρώσοι σε λιγότερο από τρία 24ωρα συγκεντρώνουν 40.000 στα σύνορα με τις Βαλτικές χώρες…», λέει πηγή που γνωρίζει τους προβληματισμούς στο εσωτερικό της Συμμαχίας. O Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σοϊγκού, αναφέρει ότι οι ασκήσεις σχεδιάζονται στο πλαίσιο της παράταξης 65.000 ανδρών σε μια ακτίνα 3.000 χιλιομέτρων μέσα σε 72 ώρες. Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Γερασίμοφ, έχει αναδείξει ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη διακλαδικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, αλλά και της κινητικότητας, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου «χώρου πληροφοριών για την Αμυνα» όπου υπάγονται πενήντα δημόσιες υπηρεσίες.

Οπως η Ρωσία πήρε το μάθημά της από τη Γιουγκοσλαβία, έτσι και το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τις εμπειρίες-σοκ από την προσάρτηση της Κριμαίας: τα «πράσινα ανθρωπάκια» (σ.σ.: Ρώσοι στρατιώτες που η σχέση τους με τη Ρωσία δεν μπορούσε να αποδειχθεί), τη χρήση οικονομικών μέτρων πίεσης, το «εργαλείο» των ρωσόφωνων πληθυσμών και κυρίως την επιχειρησιακή δυνατότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει σε πολύ μικρό διάστημα μεγάλες δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα. Και κάπως έτσι, οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο 150 οχήματα μεταφοράς προσωπικού που προορίζονται για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή