Η Ε.Ε. υπόσχεται βοήθεια και ζητεί μεταρρυθμίσεις

Η Ε.Ε. υπόσχεται βοήθεια και ζητεί μεταρρυθμίσεις

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης, που θα αναλάβει την επιβολή της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, ζήτησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της Ενωσης σε πέντε χρόνια από σήμερα. Από τη μεριά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν τον κ. Ποροσένκο να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την ενδημική διαφθορά που πλήττει την Ουκρανία και εμποδίζει τη διοχέτευση ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων προς το Κίεβο.

«Ο εχθρός σας είναι ισχυρός, αλλά έχετε και πολλούς φίλους. Μπορείτε να υπολογίζετε στη βοήθειά τους, αλλά αυτό δεν θα αποδειχθεί αρκετό, εφόσον εσείς δεν προωθήσετε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία», είπε ο κ. Τουσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι άμεση προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη βιομηχανική ζώνη στα ανατολικά της χώρας. Παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που βρίσκονται στην περιοχή, ανέφεραν χθες ότι διαπίστωσαν έντονο βομβαρδισμό από βαριά πυροβόλα, καθώς και κινήσεις «βαρέων όπλων». Εκπρόσωπος της Ε.Ε., όμως, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο οι παρατηρητές αυτοί να αντικατασταθούν από ειδικούς της Ενωσης.

Στο μεταξύ, προσκόμματα αντιμετωπίζει ομάδα Ρώσων μοτοσικλετιστών, που θέλουν να τιμήσουν την επέτειο των 70 ετών από το τέλος του Πολέμου, πραγματοποιώντας πορεία από τη Μόσχα στο Βερολίνο. Την πομπή τους σταμάτησαν χθες συνοριοφύλακες της Πολωνίας, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η είσοδός τους δεν θα επιτραπεί στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή