ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γαλλίας

ayxisi-ton-amyntikon-dapanon-tis-gallias-2080648

ΠΑΡΙΣΙ. Αυξήσεις, αντί για τις προαναγγελθείσες μειώσεις, αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι 7.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βγήκαν στους γαλλικούς δρόμους μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, θα παραμείνουν. «Η ασφάλεια, η προστασία, η ανεξαρτησία είναι αρχές μη διαπραγματεύσιμες» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Η Γαλλία θα ξοδέψει για τις ένοπλες δυνάμεις 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον ώς το 2019, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2019 στα 131 δισ. ευρώ. «Είναι μια σημαντική προσπάθεια, είναι μάλλον μια πολύ μεγάλη προσπάθεια» προσέθεσε ο Ολάντ, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει περίοδο περικοπών, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό, είχε ανακοινωθεί η περικοπή 34.000 θέσεων εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις ώς το 2019, ενώ με τις νέες ανακοινώσεις οι περικοπές θα περιοριστούν στο μισό.

Η Γαλλία διατηρεί περίπου 9.000 άνδρες σε διάφορες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική, ενώ μετέχει στον συνασπισμό που εξαπολύει, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βομβαρδισμούς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Ολάντ είπε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ώστε να διασφαλισθούν η εσωτερική ασφάλεια αλλά και η ομαλή συνέχιση των γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, χθες, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία ερευνά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. «Αν οι πράξεις αποδειχθούν, θα επιβληθούν οι πλέον αυστηρές ποινές στους υπευθύνους», ανακοίνωσε το υπουργείο.