Τα σενάρια θανάτου του νεαρού στη Βαλτιμόρη

Τα σενάρια θανάτου του νεαρού στη Βαλτιμόρη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡH. Οι καθημερινές διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη συνεχίζονται, καθώς η εισαγγελία της πόλης ερευνά τι συνέβη μεταξύ της σύλληψης του 25χρονου Φρέντι Γκρέι από την αστυνομία της πόλης και του θανάτου του, λίγες ημέρες αργότερα, εξαιτίας κατάγματος στη σπονδυλική στήλη. Ο θάνατος του Γκρέι προστίθεται στη μακρά σειρά θανάτων Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας.

«Η οικογένεια του κ. Γκρέι ζητάει απαντήσεις. Εγώ θέλω απαντήσεις. Ολη η πόλη μας αξίζει μία απάντηση για τον θάνατο του κ. Γκρέι», είπε η δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλιγκς-Μπλέικ, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη παραμένει σε ισχύ, προς αποφυγήν της επανάληψης ταραχών όπως αυτές που ξέσπασαν τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας του Γκρέι. «Ζητώ απ’ όλους να κάνουν υπομονή». Οι έξι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψη του 25χρονου έχουν τεθεί σε άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ η υπόθεση ερευνάται.

Ο Φρέντι Γκρέι συνελήφθη επειδή, όταν είδε τους αστυνομικούς, άρχισε να τρέχει, υπέπεσε δηλαδή σε ένα «αδίκημα» («running while black», μαύρος που τρέχει) που δεν περιλαμβάνεται μεν στον αμερικανικό ποινικό κώδικα, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί και να τιμωρηθεί με θάνατο. Αργότερα, η αστυνομία είπε ότι ο λόγος για τον οποίο έτρεχε ήταν ότι είχε στην κατοχή του σουγιά.

Η απόσταση από το σημείο σύλληψης του Γκρέι ώς το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο τελικά μεταφέρθηκε, είναι δύο λεπτά με το αυτοκίνητο, αλλά η μεταφορά του με το βαν της αστυνομίας διήρκεσε 40 λεπτά, με τέσσερις στάσεις. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η λεγόμενη «rough ride», η «άγρια οδήγηση», στη διάρκεια της οποίας κρατούμενος με χειροπέδες και χωρίς ζώνη ασφαλείας χτυπάει στα πλάγια του αυτοκινήτου στη διάρκεια της μεταφοράς. Σε μία από τις στάσεις, οι αστυνομικοί παραδέχθηκαν ότι έδεσαν και τα πόδια του Γκρέι, ενώ άλλη έγινε σε απόσταση ορατή από την κάμερα ασφαλείας κορεατικού παντοπωλείου. Αστυνομικοί επισκέφθηκαν τον ιδιοκτήτη του παντοπωλείου στις 20 Απριλίου και πήραν αντίγραφο της εγγραφής. Η πρωτότυπη εγγραφή περιλαμβανόταν σε φορητό υπολογιστή που εκλάπη στη διάρκεια των ταραχών της Δευτέρας.

Το πόρισμα της αστυνομίας για το συμβάν, τα περιεχόμενα του οποίου δεν έγιναν γνωστά, παραδόθηκε στην εισαγγελία. Αν η εισαγγελέας Μέριλιν Μόσμπι εκτιμήσει ότι πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες, θα τις παρουσιάσει στο σώμα των ενόρκων και αυτό θα αποφανθεί.

Στη Βαλτιμόρη, η εισαγγελέας, η δήμαρχος και πολλοί αστυνομικοί είναι μαύροι, σε αντίθεση με το Φέργκιουσον του Μιζούρι, τόπο δολοφονίας του 15χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν, όπου η αστυνομία, η δικαιοσύνη και οι δημοτικές αρχές στελεχώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από λευκούς, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων είναι μαύροι. Το Φέργκιουσον είχε συγκλονιστεί από ταραχές πολλών ημερών, φέρνοντας το ζήτημα της αστυνόμευσης και των φυλετικών σχέσεων στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο επικεφαλής της Αστυνομικής Αδελφότητας της Βαλτιμόρης, Τζιν Ράιαν, στράφηκε χθες εναντίον των διαδηλωτών που «έχουν ήδη δικάσει και καταδικάσει τους αστυνομικούς». «Δεν έχουν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες», τόνισε.

Πανίσχυρη αστυνομία

Η Βαλτιμόρη είναι η έκτη φτωχότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πληθυσμός της φυλλορροεί, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται μόλις στην 27η θέση από πλευράς μεγέθους. Η εγκατάλειψη είναι εξόφθαλμη, ειδικά στη Δυτική Βαλτιμόρη, όπου πάρα πολλά κτίρια είναι άδεια. Αλλά ένας θεσμός στην πόλη είναι πολύ μεγάλος και οικονομικά εύρωστος: η αστυνομία της, που είναι η όγδοη μεγαλύτερη στη χώρα.

Η εφημερίδα Μπάλτιμορ Σαν ανέφερε ότι τα αστυνομικά τμήματα της πολιτείας του Μέριλαντ έχουν λάβει πολεμικό υλικό, που περίσσεψε από τις αμερικανικές εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ από αυτά, υλικό αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου στάλθηκε στη Βαλτιμόρη.

Δημοσιογράφοι του δικτύου ΑΒC εισήλθαν στο υπερσύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο «Κέντρο Παρακολούθησης» της αστυνομίας της πόλης, στο οποίο μεταφέρονται εικόνες από αστυνομικές κάμερες σε όλη την πόλη. Οι αξιωματικοί μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να δουν στον χάρτη πού βρίσκεται κάποιος που έστειλε μήνυμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγχοντας, μέσω των μηνυμάτων αυτών, τα σχέδια των συμμοριών, ενώ αστυνομικά βαν σαρώνουν τις δύσκολες συνοικίες, «ρουφώντας» ηλεκτρονικά δεδομένα χωρίς ένταλμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή