Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί στο Νεπάλ

Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί στο Νεπάλ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης στο Νεπάλ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι νεκροί ανέρχονται σε 6.200, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 13.924. Μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται τουλάχιστον χίλιοι πολίτες της Ε.Ε. και δώδεκα έχουν σκοτωθεί. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγνοούμενοι ήταν τουρίστες οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές Λανγκτάνγκ και Λούκλα.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τραυματιών και νεκρών από τα χαλάσματα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, πλέον, μία εβδομάδα από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση του περασμένου Σαββάτου, η οσμή του θανάτου κυριαρχεί σε ολόκληρη την Κατμαντού. «Τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη και μας δόθηκαν οδηγίες να προχωράμε άμεσα στην καύση των νεκρών, μόλις ανασύρονται από τα χαλάσματα», εξηγεί ο Ραμάν Λαΐ, μέλος της ινδικής παραστρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στο Νεπάλ προκειμένου να συνδράμει στον εντοπισμό και στην ανάσυρση των εγκλωβισμένων από τα ερείπια. Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φτάνει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και στις πόλεις που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζοι εξακολουθούν να κοιμούνται στην ύπαιθρο, είτε επειδή καταστράφηκε το σπίτι τους, είτε λόγω του φόβου των μετασεισμών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 600 χιλιάδες κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές και είναι ακατοίκητες ή έχουν κατεδαφιστεί.

Χθες, ο υπ. Οικονομικών του Νεπάλ, Ραμ Σαράν Μαχάτ, ανακοίνωσε ότι για την ανοικοδόμηση της χώρας και την αποκατάσταση των υποδομών της θα χρειαστούν περισσότερα από δύο δισ. δολάρια και ζήτησε την αρωγή της διεθνούς κοινότητας. Ο υπ. Πληροφοριών, Μινέντρα Ριτζάλ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να χορηγήσει επίδομα 1.000 δολαρίων, ως άμεσο βοήθημα στις οικογένειες των νεκρών, καθώς και 400 δολάρια για την αποτέφρωση ή την ταφή τους.

Καθώς περνούν οι ημέρες, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια εξανεμίζονται, αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφηκαν κάποιες διασώσεις οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε θαύμα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα μία εικοσάχρονη γυναίκα, πέντε ημέρες μετά τη φονική σεισμική δόνηση. Η Κρίσνα Ντεβί Χάντκα ανασύρθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, από κτίριο που κατέρρευσε κοντά στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων στην Κατμαντού. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πεμπά Ταμάνγκ, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια ενός επταώροφου κτιρίου. Ο νεαρός, παρά την πολυήμερη ταλαιπωρία του, μιλούσε όταν εντοπίστηκε. Αξιωματούχος της αστυνομίας, περιγράφοντας τη στιγμή της διάσωσης, έλεγε «όταν τον πλησίασα, με ευχαρίστησε και έδειξε να έχει απόλυτη συναίσθηση του τι συνέβαινε. Μου είπε το όνομά του, τη διεύθυνσή του κι εγώ του έδωσα να πιει λίγο νερό και τον διαβεβαίωσα ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά του». Τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κτίριο, όπου γινόταν η επιχείρηση διάσωσης, ζητωκραύγασαν μόλις ο νεαρός εμφανίστηκε πάνω στο φορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή