Καταφύγιο στην πρεσβεία των ΗΠΑ αναζητούν χιλιάδες φοιτητές στο Μπουρουντί

Καταφύγιο στην πρεσβεία των ΗΠΑ αναζητούν χιλιάδες φοιτητές στο Μπουρουντί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μπουρούντι, που έκλεισε από την κυβέρνηση λόγω των ταραχών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 26ης Ιουνίου.

Επεισόδια έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα με αφορμή την απόφαση του απερχόμενου προέδρου Πιερ Ενκουρουνζίζα να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές αυτές, κάτι που οι πολιτικοί αντίπαλοί του θεωρούν ότι παραβιάζει το σύνταγμα αλλά και την ειρηνευτική συμφωνία με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος, το 2005.

Την Τετάρτη, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, η κυβέρνηση έκλεισε το Πανεπιστήμιο του Μπουρούντι, ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου ο ίδιος ο Ενκουρουνζίζα δίδασκε φυσική αγωγή τη δεκαετία του 1990. Οι φοιτητές ανέφεραν ότι το εγκατέλειψαν την Πέμπτη όμως όσοι κατάγονται από αγροτικές περιοχές δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα χωριά τους επειδή οι δρόμοι έχουν κλείσει.

Ένας αξιωματούχος από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Μπουζουμπούρα είπε ότι εκατοντάδες φοιτητές "αναζητούν ασφαλές καταφύγιο" και έχουν συγκεντρωθεί στον δρόμο δίπλα στο συγκρότημα της πρεσβείας.

"Καλέσαμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην κατάσταση να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, επειδή αν συμβεί κάτι τέτοιο θα τεθούν πραγματικά σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία", είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τομ Μαλινόφσκι που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ενκουρουνζίζα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" αν συνεχιστεί η βία.

Με βάση το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα ο πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Όμως οι υποστηρικτές του Ενκουρουνζίζα λένε ότι δικαιούται να είναι υποψήφιος επειδή η πρώτη θητεία του δεν υπολογίζεται αφού δεν είχε εκλεγεί από τον λαό αλλά είχε επιλεγεί για τη θέση από τους βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή