Κατασκοπευτική συνεργασία Γερμανίας – ΗΠΑ

Κατασκοπευτική συνεργασία Γερμανίας – ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επίσημη διαμαρτυρία θα καταθέσει στις γερμανικές αρχές η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας BND βοηθούσε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τη δραστηριότητά της.

Η αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel έφερε στο φως παράτυπη συνεργασία μεταξύ της γερμανικής BND και της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA, με στόχο την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών και δεδομένων από ευρωπαϊκούς στόχους, σε διάρκεια δέκα ετών.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η BND τροφοδοτούσε την NSA με αριθμούς IP, μοναδικούς αριθμούς ταυτότητας διευθύνσεων υπολογιστών στο Διαδίκτυο, αλλά και αριθμούς κινητών τηλεφώνων Ευρωπαίων αξιωματούχων και επικεφαλής επιχειρήσεων από ολόκληρη την Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο, όταν διέψευδε την ύπαρξη προγράμματος συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όμως, αποκάλυψαν με στοιχεία ότι η BND βοηθούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν το γραφείο του Γάλλου προέδρου Ολάντ, το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι, αλλά και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι είχε προτείνει κατά το παρελθόν τη δημιουργία υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι αγνοούσε τη δραστηριοποίηση Γερμανών πρακτόρων της BND στις Βρυξέλλες, θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του στο Λουξεμβούργο έπεσε ύστερα από παρόμοιο σκάνδαλο υποκλοπών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι γνωρίζει εκ πείρας πόσο δύσκολο είναι να ελέγχει κανείς τις μυστικές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή