Επεισοδιακή Πρωτομαγιά στην Ταξίμ

Επεισοδιακή Πρωτομαγιά στην Ταξίμ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Βερολίνο μέχρι την Τεχεράνη και από τη Βαλτιμόρη μέχρι τη Σεούλ, συνδικάτα και ακτιβιστές κατέβηκαν στους δρόμους με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, για να τιμήσουν τα θύματα της αιματηρής εξέγερσης στο Σικάγο για το οκτάωρο, το 1886, και να θέσουν στην ημερήσια διάταξη τις σύγχρονες διεκδικήσεις της μισθωτής εργασίας.

Επεισοδιακός ήταν και φέτος ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, επικαλούμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας. Πολλά συνδικάτα, με την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, αψήφησαν την απαγόρευση και συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας για να πορευτούν προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ – επίκεντρο των μεγάλων και αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το 2013. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εκτόξευσαν νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που οδηγούσαν προς την πλατεία Ταξίμ είχαν διακοπεί και ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από την περιοχή. Οι δυνάμεις καταστολής καταδίωξαν τους διαδηλωτές στα σοκάκια που οδηγούν από την πλατεία Ταξίμ στον Βόσπορο και προχώρησαν σε 134 συλλήψεις.

«Επιθυμώ να εορταστεί η Πρωτομαγιά σε ατμόσφαιρα γιορτής, χωρίς προκλήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου βαδίζει προς κρίσιμη αναμέτρηση, τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Η απαγόρευση των πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ έχει εξοργίσει τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, καθώς η εν λόγω πλατεία έχει ξεχωριστή, συμβολική σημασία για το τουρκικό εργατικό κίνημα: την Πρωτομαγιά του 1977, σε μια περίοδο οξύτατης έντασης μεταξύ ακροδεξιάς και ριζοσπαστικής Αριστεράς, άγνωστοι άνοιξαν πυρ στην πλατεία Ταξίμ σκοτώνοντας τέσσερις διαδηλωτές, ενώ από τον πανικό που επακολούθησε ποδοπατήθηκαν και βρήκαν τον θάνατο άλλοι 34 άνθρωποι.

Στο Βερολίνο

Επεισοδιακή ήταν η Πρωτομαγιά και στο Βερολίνο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πήραν μέρος στις «βαλπούργιες νύχτες» της παραμονής – πάρτι στους δρόμους της πόλης, που εξελίχθηκε σε οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην απέναντι πλευρά του πλανήτη, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, απειλώντας την κυβέρνηση της προέδρου Παρκ με γενική απεργία εάν δεν ανακληθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων – ένας ευφημισμός για τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων. Η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που επιχείρησαν να διασπάσουν τα οδοφράγματα των δυνάμεων της τάξης.

Διαμαρτυρία Femen

Στη Γαλλία, την παράσταση έκλεψαν οι ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, με τη θεαματική διαμαρτυρία τους εναντίον του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και της αρχηγού του, Μαρίν Λεπέν. Την ώρα που η Λεπέν μιλούσε στην καθιερωμένη ξενοφοβική εκδήλωση του κόμματός της με αφορμή την Πρωτομαγιά, στο μνημείο της Ιωάννας της Λωρραίνης, στο Παρίσι, εμφανίστηκαν, στο απέναντι μπαλκόνι, φεμινίστριες με τα συνθήματα «Χάιλ, Λεπέν» και «Σταματήστε τον φασισμό» στα γυμνά τους στήθη. Χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να συλληφθούν οι ακτιβίστριες και να συνεχίσει την ομιλία της μια εμφανώς ενοχλημένη Μαρίν Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή