Οι ισλαμιστές οδεύουν προς τη Μεσόγειο

Οι ισλαμιστές οδεύουν προς τη Μεσόγειο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σκληρές μάχες μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και του συριακού στρατού σημειώνονταν χθες στην επαρχία της Λαττάκειας, κοντά στη γενέτειρα του προέδρου Ασαντ. Η προσέγγιση των ανταρτών στα παράλια της Μεσογείου αποτελεί σημαντική επιτυχία του αντάρτικου, πραγματοποιώντας έτσι δυναμική εμφάνιση στις περιοχές της αλαουιτικής μειονότητας, στην οποία ανήκει η οικογένεια Ασαντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του κυβερνητικού στρατού, πολεμικά αεροσκάφη της Δαμασκού έπληξαν χθες θέσεις των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων μαχητών ισλαμιστικών οργανώσεων. Η Λαττάκεια είναι το μεγαλύτερο λιμάνι, ενώ με την πρωτεύουσα, Δαμασκό, παραμένει η σημαντικότερη πόλη υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Των μαχών στη Λαττάκεια είχε προηγηθεί σημαντική προέλαση από τη σκληροπυρηνική ισλαμική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ και της πτέρυγας της αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο αλ Νούσρα.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, Ραμί Αμπντουλραχμάν, είπε ότι οι μάχες στη Λαττάκεια άρχισαν με επίθεση του κυβερνητικού στρατού, υποστηριζόμενου από τοπικές πολιτοφυλακές, την Πέμπτη, με στόχο την εκδίωξη των ανταρτών από την επαρχία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ανακατάληψης της γειτονικής Ιντλίμπ. Το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι τουλάχιστον πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες δηλώσεις του στρατού.

Πηγές του ισλαμικού αντάρτικου ανέφεραν χθες ότι οι μαχητές τους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την οροσειρά Τζαμπάντ αλ Ακραντ. «Η κατάληψη των υψωμάτων θα φέρει το πυροβολικό μας εντός εμβέλειας των αλαουίτικων οικισμών», είπε διοικητής της ισλαμικής οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ. Τον Αύγουστο του 2013, δυνάμεις του ισλαμικού αντάρτικου είχαν καταλάβει προσωρινά χωριά αλαουιτών στην περιοχή, για να εκδιωχθούν ύστερα από μεγάλες επιχειρήσεις του στρατού.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισλαμιστές πιέζουν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, επιδιώκοντας την εξάντληση του στρατού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή