Νέα πολιτική ΗΠΑ κατά προκλητικής στάσης Τεχεράνης

Νέα πολιτική ΗΠΑ κατά προκλητικής στάσης Τεχεράνης

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα αναλάβουν τον ρόλο της συνοδείας εμπορικών πλοίων, υπό αμερικανική σημαία, όταν αυτά θα διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στα ιρανικά χωρικά ύδατα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αμυνας, στην Ουάσιγκτον.

Η νέα πολιτική, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τον Λευκό Οίκο, υιοθετήθηκε σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πρόσφατης προκλητικής στάσης της Τεχεράνης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πολεμικά πλοία των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβαν εμπορικό πλοίο, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο οδήγησαν στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Η Τεχεράνη υποστήριξε ότι δέσμευσε το πλοίο «Maersk Tigris», εξαιτίας ανεξόφλητων χρεών της εταιρείας Maersk. Την περασμένη Παρασκευή, ιρανικές ακταιωροί είχαν περικυκλώσει για λίγη ώρα αμερικανικό εμπορικό πλοίο, επιτρέποντας τελικά τη διέλευσή του. Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται εν μέρει στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτόκολλο «αβλαβούς διέλευσης», η εμπορική ναυσιπλοΐα επιτρέπεται μέσω των Στενών χωρίς παρεμβολές. Ακόμη και όταν εμπορικά σκάφη εισέρχονται στα ιρανικά χωρικά ύδατα, εφόσον δεν παραβιάζουν τους κανόνες ναυσιπλοΐας ή δεν μεταφέρουν όπλα ή δεν συλλέγουν πληροφορίες, το ιρανικό ναυτικό οφείλει να επιτρέψει τη διέλευσή τους.

Η απόφαση για συνοδεία αμερικανικών εμπορικών πλοίων ελήφθη κατόπιν σύστασης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αρμόδιας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή