Ημέρα της Νίκης με επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν

Ημέρα της Νίκης με επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιαιτερότητα της φετινής 9η Μαΐου δεν είναι τόσο ότι πρόκειται για «στρογγυλή» επέτειο, αλλά μάλλον για αναπαράσταση μιας «αιχμηρής» αντιπαράθεσης. Εβδομήντα χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση των ναζί, στις 9 Μαΐου 1945, ο εορτασμός της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα διοργανώνεται με το βλέμμα στις υποβόσκουσες συγκρούσεις του παρόντος και όχι στον τερματισμό των σφοδρών μαχών του παρελθόντος.

Η παρέλαση στη Μόσχα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή 15.000 ανδρών (4.000 περισσοτέρων απ’ ό,τι πέρυσι), διακοσίων πυροβόλων, εκτοξευτών πυραύλων και τεθωρακισμένων. Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται το καμάρι της ρωσικής τεχνολογίας, το τεθωρακισμένο «Αρμάτα», που θα κάνει ντεμπούτο στην παρέλαση, ενώ 140 μαχητικά θα σκίζουν τους ουρανούς της Μόσχας, πάνω από τους ηγέτες περίπου 25 χωρών.

Ομως κάτι συμβαίνει μεταξύ των κυβερνήσεων των Συμμάχων που νίκησαν από κοινού τους ναζί, πριν από 70 χρόνια. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν θα παραστούν στην παρέλαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Να πάω στην παρέλαση, χέρι-χέρι με τους σημερινούς επιτιθέμενους; Για να το πω ευγενικά, είναι πολύ αμφιλεγόμενο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ρωσία θεωρεί ότι την «επίθεση» στην Ουκρανία την εξαπέλυσε η Δύση, κάνοντας τα πάντα προκειμένου να εγκατασταθεί φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για εξουδετέρωση της Ρωσίας ως ανεξάρτητου πόλου.

Ο ρόλος της Γερμανίας σε όλα αυτά είναι επαμφοτερίζων, καθώς διατηρεί σχέσεις ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία και προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Ουκρανία.

«Γερμανοί αξιωματούχοι συνομιλούν και με τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως με τους Ουκρανούς, γιατί αν οι Ουκρανοί δεν κάνουν αυτό που χρειάζεται, οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να αναθερμάνουν τις συγκρούσεις» είπε ο ερευνητής του γερμανικού ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής DGAP, Στέφαν Μάιστερ. «Το Κίεβο πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμο». Η Γερμανία ζητεί από την ουκρανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ, κυρίως τη διοικητική αποκέντρωση. Καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε σποραδικές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αν υπάρξει η εντύπωση ότι η συμφωνία του Μινσκ έχει καταρρεύσει, η εύθραυστη ισορροπία θα γείρει εκ νέου προς την πλευρά του πολέμου.

«Ο,τι και να λέμε για ένα Grexit, αν η Ουκρανία γίνει αποτυχημένο κράτος ή αν η Ρωσία προσαρτήσει άλλα ουκρανικά εδάφη, αυτό θα ήταν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία», έγραψε στους F.T. ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου. Μπροστά στη «μεγαλύτερη απειλή για γεωστρατηγικά και μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε., η Αγκελα Μέρκελ κρατά ανοικτούς τους διαύλους – επισκεπτόμενη μεν τη Μόσχα, αλλά μία ημέρα μετά την παρέλαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή