Πανηγυρισμοί και κατόπιν ηρεμία στη Βαλτιμόρη

Πανηγυρισμοί και κατόπιν ηρεμία στη Βαλτιμόρη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από έξι μέρες διαδηλώσεων και ταραχών, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι ενώ ήταν σιδηροδέσμιος των αστυνομικών αρχών, η Βαλτιμόρη πέρασε χθες το πρώτο εικοσιτετράωρο σχετικής ηρεμίας. Ωστόσο τα πελώρια ερωτήματα για την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος των μαύρων και για τον ενδημικό ρατσισμό στην αμερικανική κοινωνία εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον δημόσιο διάλογο και επρόκειτο να τεθούν επί τάπητος από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, στη διάρκεια χθεσινοβραδινής ομιλίας του στη Νέα Υόρκη.

Από το πρωί της Δευτέρας δεν αναφέρθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ είχαν αρχίσει να αποσύρονται οι 3.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν σ’ αυτή την παραλιακή πόλη των 620.000 κατοίκων προ εβδομάδος, ύστερα από τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν την κηδεία του άτυχου νεαρού. Την Κυριακή, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μέριλαντ, στην οποία υπάγεται η Βαλτιμόρη, ήρε την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (10 μ.μ. έως 5 π.μ.) μετά τη λεηλασία και την καταστροφή περισσότερων από 200 καταστημάτων, στη διάρκεια των ταραχών.

Καθοριστικό ρόλο στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας έπαιξε η απόφαση της γενικής εισαγγελέως του Μέριλαντ, Μέριλιν Μόσμπι, να απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία του Γκρέι εναντίον έξι αστυνομικών που είχαν αναμειχθεί στη σύλληψη και μεταγωγή του, στη διάρκεια των οποίων ο Αφροαμερικανός έσπασε, κατά αδιευκρίνιστο τρόπο, τη σπονδυλική στήλη του, με αποτέλεσμα να πεθάνει λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί έσπρωξαν με το κεφάλι τον Γκρέι μέσα στην κλούβα, ενώ του είχαν ήδη φορέσει χειροπέδες, με αποτέλεσμα να υποστεί μοιραίο χτύπημα πάνω στα μεταλλικά τοιχώματα του στενού διαμερίσματος του οχήματος. Οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της δίκης τους. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε, ωστόσο, τους ακτιβιστές να δώσουν στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου πανηγυρικό χαρακτήρα, οργανώνοντας «πορεία της νίκης» με αφορμή την απόφαση της Μόσμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμενόταν να θέσει με ένταση το ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον των μαύρων, στο φως των πρόσφατων δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών σε σειρά Πολιτειών (Μιζούρι, Νέα Υόρκη, Νότια Καρολίνα, Μέριλαντ), με ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Αφορμή για την ομιλία του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ ήταν ο μετασχηματισμός της πρωτοβουλίας «Ο φύλακας του αδελφού μου», την οποία ο ίδιος είχε αναλάβει πριν από ένα χρόνο, με αντικείμενο τη βελτίωση των ευκαιριών για τους νέους Αφροαμερικανούς. Η εν λόγω πρωτοβουλία δεν εξαρτάται πλέον από τον Λευκό Οίκο και μετατρέπεται σε μη κυβερνητική οργάνωση, με τη συμμετοχή πλειάδας επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών ηγετών και άλλων προσωπικοτήτων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου. Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιθανολογούν ότι η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση θα αποτελέσει το βασικό όχημα δημοσίων παρεμβάσεων του Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης προεδρικής του θητείας, κατ’ αναλογία προς τα ιδρύματα των -επίσης Δημοκρατικών- πρώην προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον.

«Δεν είμαι σε θέση να σας περιγράψω την ακριβή σχέση ανάμεσα στον πρόεδρο και αυτήν τη συμμαχία, μετά την προεδρία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ. Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Μπορώ να σας πω, πάντως, ότι στο θέμα αυτό ο πρόεδρος θα συνεχίσει να εστιάζει πολύ καιρό αφότου θα έχει φύγει από το Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή