Τέξας: Νέα επίθεση για σκίτσα του Μωάμεθ

Τέξας: Νέα επίθεση για σκίτσα του Μωάμεθ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΑΡΛΑΝΤ. Η αστυνομία του Τέξας πυροβόλησε και σκότωσε δύο ενόπλους, που άνοιξαν πυρ την Κυριακή έξω από έκθεση με γελοιογραφίες του Μωάμεθ με διοργανώτρια μια οργάνωση, που καταγγέλλεται ως ισλαμοφοβική ενώ η ίδια διατείνεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης. Επικαλούμενο αξιωματούχους του FBI, τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι το όνομα ενός εκ των ενόπλων είναι Ελτον Σίμσον. Πρόκειται για κάτοικο Αριζόνας, ο οποίος είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, αργά χθες βράδυ πράκτορες πραγματοποιούσαν κατ’ οίκον έρευνας στο Φοίνιξ. Οπως μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και ο δεύτερος άνδρας ζούσε στο ίδιο συγκρότημα.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών στο προάστιο του Ντάλας απηχεί ανάλογα περιστατικά και απειλές σε δυτικές χώρες εναντίον όσων απεικονίζουν τον Μωάμεθ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo τον Ιανουάριο με 12 νεκρούς.

Η κυριακάτικη επίθεση στο Γκάρλαντ πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. σε πάρκινγκ του Κέντρου Κέρτις Κάλγουελ, βορειοανατολικά του Ντάλας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες για τη στάση του έναντι του Ισλάμ. Πριν από την επίθεση, ο Σίμσον έστελνε tweets στο λογαριασμό του, ζητώντας από τον Αλλάχ να δεχτεί «τον ίδιο και τον αδελφό του ως μουτζαχεντίν». Λίγο μετά την ενέργεια, μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» με έδρα τη Βρετανία έστειλε άλλο tweet, με το οποίο αναλάμβανε εμμέσως την ευθύνη για την επίθεση. «Δύο από τους αδελφούς μας μόλις άνοιξαν πυρ εναντίον έκθεσης τέχνης με θέμα τον Προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας».

Γύρω στα μεσάνυχτα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε ύποπτο εκρηκτικό υλικό και ακολούθως ακούστηκε ένας εκκωφαντικός κρότος, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξήγηση από τις Αρχές. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Πάμελα Γκέλερ, πρόεδρο της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας για την Προάσπιση της Ελευθερίας, και προσέφερε 10.000 δολ. στο καλύτερο έργο τέχνης καθώς και χρηματικό έπαθλο 2.500 δολ. για το βραβείο κοινού. Στο συμβάν, οι δύο ύποπτοι οδήγησαν το αυτοκίνητό τους στο κτίριο προς το τέλος της εκδήλωσης και άνοιξαν πυρ με αυτόματα τουφέκια εναντίον ενός άοπλου φρουρού, τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας και τους δύο υπόπτους. «Ενας από τους υπόπτους, αφού τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά, προσπάθησε να φθάσει ένα σακίδιο, πυροβολήθηκε ξανά και σκοτώθηκε», δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος του Γκάρλαντ, Ντάγκλας Εϊτας. Ο φρουρός έλαβε τις πρώτες βοήθειες. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Οι περισσότεροι από τους 200 παρευρισκομένους ήταν ακόμη μέσα στο αθλητικό κέντρο όταν σημειώθηκε το συμβάν και δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί έως ότου η αστυνομία εισήλθε και τους είπε να παραμείνουν εξαιτίας του πυροβολισμού. Ο δήμαρχος δήλωσε πως ο δήμος επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αν και οι αξιωματούχοι γνώριζαν πως το εμπρηστικό θέμα του θα μπορούσε να προκαλέσει επίθεση.

«Υπήρχε ανησυχία, αυτός είναι ο λόγος που αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, όμως όλοι ορκιζόμαστε να τηρήσουμε το σύνταγμα, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της συνάθροισης και σε αυτή την περίπτωση, ίσως, της ελευθερίας της θρησκείας», σημείωσε ο Εϊτας. Μετά τους πυροβολισμούς, η διοργανώτρια ανέβασε στο Facebook μία δήλωση, η οποία ανέφερε: «Αυτός είναι ένας πόλεμος στην ελευθερία του λόγου. Τι θα κάνουμε; Θα παραδοθούμε σε αυτά τα τέρατα;». Στην ομιλία του ο Ολλανδός πολιτικός Βίλντερς έδωσε το δικό του σκεπτικό για την υποστήριξη του διαγωνισμού σκίτσων, λέγοντας ότι η απεικόνιση του Προφήτη και η παραβίαση ενός από τα μεγαλύτερα ταμπού του Ισλάμ είναι απελευθερωτική πράξη. «Το μήνυμα σήμερα είναι πολύ απλό: δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στη βαρβαρότητα, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο Ισλάμ, να μας κλέψει την ελευθερία του λόγου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή