Διασώθηκαν 7.000 μετανάστες στη Μεσόγειο το τριήμερο

Διασώθηκαν 7.000 μετανάστες στη Μεσόγειο το τριήμερο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα από υπερφορτωμένα σκάφη που διέσχιζαν τη Μεσόγειο, ενώ 10 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

«Η κλίμακα αυτής της κρίσης μάς ραγίζει την καρδιά», είπε ο συντονιστής Εκτακτων Αναγκών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Γουίλ Τέρνερ. Οι αφίξεις στην Ιταλία ώς το τέλος της χρονιάς αναμένεται να φθάσουν τις 200.000, αντί 170.000 το 2014.

Μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν εισέλθει στην Ευρώπη διά θαλάσσης 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 30.500 μέσω Ιταλίας. Η προσωρινή περικοπή πόρων για τα σωστικά μέσα οδήγησε σε πολλαπλάσιους θανάτους, φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο περίπου 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες, επτά άτομα βρέθηκαν νεκρά στο αμπάρι ενός από τα σκάφη, του οποίου οι υπόλοιποι επιβάτες διασώθηκαν, ενώ τρία άτομα ανασύρθηκαν πνιγμένα κοντά σε άλλη βάρκα.

Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο, το ιταλικό Ναυτικό προσέτρεξε σε βοήθεια 34 σκαφών στη Μεσόγειο. Σε ένα από αυτά, βρισκόταν γυναίκα σε τοκετό. Η γυναίκα γέννησε πάνω στο σκάφος «Μπέτικα» του ιταλικού Ναυτικού και το κοριτσάκι ονομάστηκε Φραντσέσκα Μαρίνα (ναυτικό στα ιταλικά). Οι φωτογραφίες του νεογνού, σε αυτοσχέδια κούνια στολισμένη με έναν ροζ φιόγκο, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. «Μητέρα και κόρη είναι καλά στην υγεία τους» ανακοίνωσε το ιταλικό Ναυτικό, χωρίς να ανακοινώσει την εθνικότητά τους.

To ναυάγιο στα τέλη Απριλίου, στο οποίο βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 750 άνθρωποι, οδήγησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφασίσουν τριπλασιασμό των πόρων που διατίθενται για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών». Η Ιταλία συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, από σκάφη του ιταλικού Ναυτικού και της ακτοφυλακής, από γαλλικό σκάφος που ενεργεί για λογαριασμό της Frontex, από εμπορικά πλοία διαφόρων εθνικοτήτων και από το ιδιωτικό σωστικό σκάφος της οργάνωσης Μigrant Offshore Aid Station, που συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, που συγκλονίστηκε από την εκατόμβη των θυμάτων (1.200 μόνο τον Απρίλιο) να εντείνουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, πιο περίπλοκο αποδεικνύεται το ερώτημα τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μόλις φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η λύση, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει στις 13 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά πανευρωπαϊκές ποσοστώσεις για τους αριθμούς αιτούντων άσυλο που θα κατανέμονται σε κάθε χώρα. «Οι ποσοστώσεις είναι ζήτημα δικαιοσύνης» δήλωσε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. «Δεν είναι κίνηση ελεημοσύνης αλλά ανθρώπινο δικαίωμα» προσέθεσε, τονίζοντας ότι τα βάρη δεν πρέπει να κατανέμονται μόνο στις χώρες πρώτης εισόδου.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τρίπολης (η μία από τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης) απηύθυνε χθες έκκληση για αεροπλάνα, προκειμένου να απελαύνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στη χώρα με προορισμό την Ευρώπη. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ αλ Κουβίρι, είπε ότι σε 16 κέντρα κράτησης στην Τρίπολη και τη Μισράτα κρατούνται επί μήνες 5.000 έως 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Κάποιοι συνελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε βάρκες και κάποιοι παρεμποδίστηκαν προτού οι βάρκες τους εγκαταλείψουν τα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή