ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Αγνοούμενοι 60 Ευρωπαίοι – τουλάχιστον 100 νεκροί από χιονοστιβάδα

nepal-agnooymenoi-60-eyropaioi-amp-8211-toylachiston-100-nekroi-apo-chionostivada-2081227

Περίπου 60 Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει ακόμη κανένα ίχνος ζωής, δέκα ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 7.300 ανθρώπους, ανέφερε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο αριθμός των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οποίους δεν έχουμε κανένα νέο έχει μειωθεί στους 60. Πρόκειται για ανθρώπους για τους οποίους γνωρίζαμε ότι βρίσκονταν στο Νεπάλ την ημέρα του σεισμού και δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους», συμπλήρωσε η πηγή αυτή.

Ο αριθμός των αγνοούμενων Ευρωπαίων μειώνεται ώρα με την ώρα, διευκρίνισε ο ίδιος, επειδή οι διασώστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην ύπαιθρο του Νεπάλ και να εντοπίσουν πολλούς ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 13 Ευρωπαίων από τον σεισμό.

Οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους που βρίσκονταν στο Νεπάλ έχουν ήδη αναχωρήσει από τη χώρα αυτή ή ετοιμάζονται να το κάνουν εντός των προσεχών ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε νωρίτερα σήμερα να διπλασιάσει τη βοήθεια που προσέφερε για τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Νεπάλ, στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Αποδέσμευσε επίσης ποσό ύψους 16,6 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς την κυβέρνηση του Νεπάλ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των πληγέντων.

Περισσότεροι από 100 νεκροί από χιονοστιβάδα

Η αστυνομία του Νεπάλ, σε συνεργασία με εθελοντές από την περιοχή, εντόπισε τα πτώματα περίπου 100 πεζοπόρων και χωρικών που είχαν καταπλακωθε από χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό. Οπως ανακοινώθηκε, συνεργεία σκάβουν στο χιόνι και στον πάγο, σε μία προσπάθεια εντοπισμού δεκάδων άλλων αγνοουμένων.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο χωριό Λάνγκστανγκ, 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται σε ένα δημοφιλές  σε δυτικούς πεζοπόρους μονοπάτι.

Σύμφωνα με τις αρχές, ολόκληρο το χωριό, το οποίο διαθέτει 55 ξενώνες για τους πεζοπόρους, καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα. "Οι τοπικοί εθελοντές και το προσωπικό της αστυνομίας σκάβουν με φτυάρια σε βάθος σχεδόν δύο μέτρων μέσα στο χιόνι αναζητώντας περισσότερα θύματα", δήλωσε ο Γκαουτάμ Ριμάλ, ένας αξιωματούχος της περιοχής. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και τουλάχιστον επτά ξένοι, αλλά από αυτούς μόνο οι δύο έχουν αναγνωριστεί, είπε ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα βρίσκονταν στο Λάνγκστανγκ όταν το χωριό επλήγη από τη χιονοστιβάδα, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 120 περισσότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου στοίχισε τη ζωή σε 7.276 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σε περισσότερους από 14.300, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νεπάλ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οκτώ εκατομμύρια από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους του Νεπάλ επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια θα έχουν ανάγκη από σκηνές, νερό, τρόφιμα και φάρμακα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Τέλος σεζόν για το Εβερεστ

Οι Σέρπα του Νεπάλ αρνούνται να ξαναφτιάξουν το μονοπάτι στο Εβερεστ το οποίο καταστράφηκε από την χιονοστιβάδα, κατά την διάρκεια του σεισμού της 25ης Απριλίου. Η απόφαση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θέτει τέρμα στην φετεινή σεζόν αναρρίχισης στο Εβερεστ.

Αξιωματούχος της αρμόδιας υπηρεσίας του Νεπάλ ανακοίνωσε την Δευτέρα την απόφαση των Σέρπα, η οποία αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τους αναρριχητές. Η ανάβαση στο Εβερεστ πρέπει να γίνεται μέχρι το τέλος Μαΐου, όσο δηλαδή διαρκεί η – σχετική – καλοκαιρία στην περιοχή. Χωρίς το μονοπάτι, όμως, αλλά και την βοήθεια των Σέρπα, οι οποίοι μεταφέρουν όλα τα απαραίτητα, η αναρρίχηση είναι αδύνατη.