ΗΠΑ: Ο διχασμός του στρατοπέδου των «Ελεφάντων»

ΗΠΑ: Ο διχασμός του στρατοπέδου των «Ελεφάντων»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ακόμη δύο νέοι διεκδικητές του χρίσματος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσαν χθες την υποψηφιότητά τους. Ο λόγος, για την 60χρονη Κάρλι Φιορίνα, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Hewlett-Packard, και τον 63χρονο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον. Η Φιορίνα είναι πιθανόν η μόνη επιφανής γυναίκα η οποία ζητεί το χρίσμα στο κόμμα και ο Κάρσον ο μόνος Αφροαμερικανός. Και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν στις εκλογές του 2016, αφού έχουν δυνατότητα διείσδυσης σε υποστηρικτές των δύο αυτών ομάδων, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν μερικούς αρκετά έμπειρους πολιτικούς στην κούρσα της διεκδίκησης, όπως ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ.

Το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι ακόμη πιο διχασμένο απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η Φιορίνα και ο Κάρσον θα ανταγωνιστούν τον Ρούμπιο και τον Κρουζ, καθώς και οι τέσσερις μπορούν και θέλουν να λάβουν το τίτλο του πρώτου ισπανόφωνου πρόεδρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι είναι γεννημένοι σε κοντινές ημερομηνίες τις δεκαετίες ’40 και ’50.

Η Φιορίνα επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της χθες κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του δικτύου ABC όπου πέρασε κατευθείαν στην επίθεση εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, την οποία χαρακτήρισε αφερέγγυα, επικαλούμενη τα δημοσιεύματα για διαφθορά. Την κατηγόρησε επίσης για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, φέρνοντας ως παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκε το αμερικανικό προξενείο στη Λιβύη το 2012.

Ο Κάρσον επέλεξε και αυτός να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο Οχάιο. Ο 63χρονος μεγάλωσε στην πόλη Ντιτρόιτ όπου υπηρέτησε ως αρχίατρος της παιδιατρικής νευροχειρουργικής για πάνω από τριάντα χρόνια στη Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Κέρδισε την εθνική αναγνώριση και την εύνοια των υπερσυντηρητικών του Tea Party καταδικάζοντας δημοσίως τον νόμο για την υγεία που προωθούσε ο πρόεδρος Ομπάμα από το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή