Υπό εξέταση οι δωρεές στο Ιδρυμα Κλίντον

Υπό εξέταση οι δωρεές στο Ιδρυμα Κλίντον

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε χθες ότι οι δωρεές που δεχόταν το Ιδρυμα Κλίντον ενόσω η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών ουδέποτε επηρέασαν την πολιτική της χώρας. Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι ο Καναδός επιχειρηματίας Φρανκ Τζιούστρα, ψυχή του καναδικού ιδρύματος «Κλίντον-Τζιούστρα», που υπόκειται στην καναδική νομοθεσία και άρα διατηρεί μυστική την ταυτότητα των δωρητών.

Το βιβλίο «Clinton Cash», του συντηρητικού δημοσιογράφου Πίτερ Σβάιτσερ, που κυκλοφορεί σήμερα, αναφέρει την ταυτότητα πέντε εκ των δωρητών του καναδικού ιδρύματος. Από τη στιγμή που προδημοσιεύθηκαν κομμάτια του βιβλίου και ξεκίνησαν οι δημοσιογραφικές έρευνες για το θέμα, έχει αποκαλυφθεί ότι οι ανώνυμοι δωρητές ήταν 1.100 – αν και το Ιδρυμα Κλίντον υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα έδωσε μικρά ποσά.

Από την ίδρυσή του, το καναδικό ίδρυμα «Κλίντον-Τζιούστρα» (Clinton-Giustra Enterprise Partnership) έχει δηλώσει δαπάνες 30 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 25 αφορούσαν ενίσχυση του Ιδρύματος Κλίντον.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα που να είναι εν γνώσει μας απρεπές σε σχέση με το να λαμβάνουμε χρήματα για να επηρεάσουμε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτική», είπε ο Κλίντον σε συνέντευξη στο δίκτυο NBC. Ο πρώην πρόεδρος προσέθεσε ότι υπήρξαν και προτάσεις για δωρεές τις οποίες απέρριψε.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, το Ιδρυμα Κλίντον αποφάσισε να μη δέχεται πλέον δωρεές από ξένες κυβερνήσεις, πλην έξι εξαιρέσεων, κανόνας που ίσχυε και όσο η Χίλαρι ήταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι όμως άγνωστο αν οι κανόνες εφαρμόστηκαν και για όσους δώριζαν στο ίδρυμα μέσω Καναδά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή