Σαράντα ακόμη νεκροί χθες στη Μεσόγειο

Σαράντα ακόμη νεκροί χθες στη Μεσόγειο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περίπου 40 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί, έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Δευτέρας στη Μεσόγειο, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα σε εμπορικό πλοίο που τους έριχνε σχοινιά. Η νηνεμία, η οποία καταγράφεται και στο βίντεο της διάσωσης, δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει τους πνιγμούς.

Οι επιζώντες ανέφεραν ότι στη μεγάλη φουσκωτή βάρκα ταξίδευαν σε ασφυκτικές συνθήκες 137 άνθρωποι. «Κάποιοι από τους επιζώντες είπαν ότι “πέθαναν πάρα πολλοί”, ενώ άλλοι είπαν ότι πέθαναν “περίπου 40”», σημείωσε η Τζοβάνα ντι Μπενεντέτο της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» που υποδέχθηκε τους διασωθέντες στη Σικελία. Το φορτηγό πλοίο «Ζεράν», το οποίο εντόπισε τη φουσκωτή βάρκα ανάμεσα στη Λιβύη και τη Σικελία τα ξημερώματα της Δευτέρας μετέφερε στη Σικελία τους επιζώντες καθώς και πέντε από τους νεκρούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ισορροπία τους και έπεσαν στο νερό χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Αλλοι κατόρθωσαν να πιάσουν τα σωσίβια που έριχνε το πλήρωμα του καραβιού και να φθάσουν στην ανεμόσκαλα, ενώ άλλοι άδειαζαν δοχεία βενζίνης στη θάλασσα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Οι 91 άνθρωποι που επέζησαν είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες από την Γκάμπια, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία. «Εφυγαν από τη Λιβύη, δεν ξέρουν από ποιο μέρος, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, και ναυάγησαν περίπου ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, στη 1 το πρωί της Δευτέρας. Είχαν προβλήματα μέσα στη βάρκα και όταν είδαν το εμπορικό πλοίο προσπάθησαν να μετακινηθούν», σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» εκπρόσωπος του ΙΟΜ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τέτοιου είδους φουσκωτές βάρκες έχουν προδιαγραφές για τη μεταφορά έως και 24 επιβατών. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Πάτρικ Κίνζλεϊ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έκανε εκτεταμένο ρεπορτάζ για τη διακίνηση μεταναστών στη Λιβύη, συνάντησε διακινητές που παραδέχθηκαν ότι παραφορτώνουν τα φουσκωτά για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

«Ο νόμος της αγοράς»

Ο Κίνζλεϊ διαπίστωσε ότι τα «φορτία» επηρεάζονται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η σχεδόν πλήρης κατάρρευση των θεσμών στη Λιβύη έχει προσελκύσει τους διακινητές, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές του «εισιτηρίου». Αυτό τους οδηγεί να στοιβάζουν περισσότερους ανθρώπους από όσους θα στοίβαζαν στο παρελθόν, ώστε να έχουν τα ίδια έσοδα.

Οι επιζώντες από άλλο φουσκωτό, το οποίο μετέφερε πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες, είπαν ότι δεν είχαν χώρο να κουνηθούν. Πολλοί από όσους βρίσκονταν στην περίμετρο του φουσκωτού κατέληξαν στη θάλασσα ενώ όσοι βρίσκονταν στη μέση ήταν υποχρεωμένοι να ουρούν ο ένας πάνω στον άλλο. «Ούρησαν στα ρούχα μας», είπε η 20χρονη Φατίμα Μπαγκάρ, φοιτήτρια από το Μάλι, που επέζησε. «Ηταν εμετικό».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ζήτησε από τις Αρχές της Ε.Ε. να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για μεγαλύτερη συνδρομή στις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ, Φλάβιο ντι Τζάκομο, διευκρίνισε ότι είναι δυσανάλογο το βάρος που σηκώνουν τα εμπορικά πλοία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο περιφερειάρχης της Σμύρνης ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο πενθήμερο η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 636 ανθρώπους που επιχειρούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο. Από αυτούς, περισσότεροι από 400 ήταν Σύροι, ενώ οι υπόλοιποι κατάγονταν από το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ και χώρες της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή