Συγκρούσεις στα Σκόπια μεταξύ πολιτών, αστυνομίας

Συγκρούσεις στα Σκόπια μεταξύ πολιτών, αστυνομίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η πολιτική αναταραχή στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ύστερα από τις νέες ολονύκτιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο των Σκοπίων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι –κυρίως όργανα της τάξης–, κάποιοι εκ των οποίων ιδιαιτέρως σοβαρά.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επικρατούσε ηρεμία στα Σκόπια ύστερα από τις ταραχές της προηγούμενης νύχτας, έξω από το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κάλεσε τον κόσμο να κατέβει και πάλι στους δρόμους χθες το βράδυ, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η ΠΓΔΜ βυθίστηκε στην πολιτική κρίση τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε τον Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξάδελφός του Σάσο Μιγιάλκοφ, παρακολουθούσε πάνω από 20.000 πολίτες και διασπάθιζε δημόσιο χρήμα για τη νόθευση των εκλογών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατήγγειλε τον Ζάεβ ότι ενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης χώρας –την οποία βέβαια δεν κατονόμασε– και ότι προσπάθησε να εκβιάσει τον πρωθυπουργό της χώρας, έχοντας στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίες του διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό. Ρωσικοί κύκλοι έκαναν λόγο για αμερικανική προσπάθεια ανατροπής του Γκρούεφσκι, με πολιορκητικούς κριούς τον Ζάεβ και κύκλους της αλβανικής μειονότητας, προκειμένου να τορπιλιστεί εν τη γενέσει του ο υπό συζήτηση βαλκανικός αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου, ο οποίος ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και την Ελλάδα.

Αφορμή για τον τελευταίο γύρο των διαδηλώσεων στάθηκαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός νεαρού από αστυνομικό, τον Ιούνιο του 2011, και για συγκάλυψη της υπόθεσης από την κυβέρνηση. Η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες και ανακοίνωσε ότι 38 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές, ενώ δύο από αυτούς νοσηλεύονταν χθες σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία διέλυσε τελικά το οργισμένο πλήθος, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Στην πολιτική αστάθεια ήρθε να συμβάλει και η ανακοίνωση του μικρού κόμματος DOM (Δημοκρατική Ανανέωση της Μακεδονίας) ότι αποσύρεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Το DOM είναι ένα μικρό, κατά κύριο λόγο οικολογικό κόμμα, με ένα μόνο βουλευτή, αλλά η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του προσθέτει άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα των αντιπάλων του κ. Γκρούεφσκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή