Με συμμετοχή του Ιράν ο νέος γύρος συνομιλιών

Με συμμετοχή του Ιράν ο νέος γύρος συνομιλιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε για εγκλήματα πολέμου τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Συρίας, τα Ηνωμένα Εθνη ξεκινούσαν στη Γενεύη μια τρίτη προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης σε ισάριθμα χρόνια, με την ελπίδα να μην έχει, αυτή τη φορά, το άδοξο τέλος των δύο προηγούμενων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης Ασαντ και τουλάχιστον 40 συριακών οργανώσεων που εκπροσωπούν «πολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς, ενώσεις γυναικών, την κοινωνία των πολιτών, θύματα του πολέμου και τη συριακή διασπορά».

Παράλληλα, ο σουηδικής καταγωγής Ιταλός διπλωμάτης θα έχει επαφές με εκπροσώπους τουλάχιστον 20 κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και περιφερειακών δυνάμεων.

Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και το Ιράν, που είχε αποκλεισθεί από τους δύο προηγούμενους γύρους συνομιλιών, υπό την αιγίδα των προκατόχων του Ντε Μιστούρα, Κόφι Ανάν και Λακντάρ Μπραχίμι. Η αποδοχή του Ιράν από τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας ερμηνεύεται υπό το φως σημαντικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, όπως η προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και η κατάληψη εδαφών της Συρίας και του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του ISIS.

«Τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη Συρία, ακόμη και αν η ειρηνευτική αποστολή τους φαντάζει απραγματοποίητη», δήλωσε ο Στάφαν ντε Μιστούρα, χαρακτηρίζοντας τον συριακό εμφύλιο ως «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από το τέλος του Β΄ Π.Π.».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ξεκίνησε χθες τις μαραθώνιες επαφές του –οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου– με τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Χουσάμ Εντίν Ααλα. Προσεχώς θα συναντήσει εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και ενόπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, όχι όμως του ISIS και του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα «Μετώπου αλ Νούσρα». Τα δύο (αντίπαλα) δίκτυα τζιχαντιστών θεωρούνται από τον ΟΗΕ τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει τη συριακή πολεμική αεροπορία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Χαλέπι, τη δεύτερη πόλη της Συρίας, ρίχνοντας από ελικόπτερα βαρέλια με εκρηκτικά κατά πυκνοκατοικημένων περιοχών και αδιαφορώντας για τους αμάχους. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου», χρησιμοποιώντας «τυφλά» όπλα, όπως αυτοσχέδιες οβίδες και ρουκέτες, κατασκευασμένες από φιάλες αερίου, τα λεγόμενα «κανόνια της κόλασης». Η έκθεση αναφέρεται και σε «βασανιστήρια σε μεγάλη κλίμακα, αυθαίρετες κρατήσεις και απαγωγές, που διαπράττονται από την κυβέρνηση και από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης».

Τέλος, η απειλή διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο επανήλθε στο προσκήνιο με τις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ και του σουνιτικού «Μετώπου αλ Νούσρα» στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή