Κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία

Κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι οδεύουν σήμερα στις κάλπες, στην πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυβερνησία και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Παράλληλα, από τις σημερινές εκλογές θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, καθώς μια νίκη για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, θα επέτεινε τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., με δεδομένη τη δέσμευσή του για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος το 2017. Ωστόσο, επιχειρηματικοί παράγοντες κι επενδυτές απεύχονται μια επικράτηση των Εργατικών υπό τον Εντ Μίλιμπαντ, με το επιχείρημα ότι αυτή θα ήταν δυσμενής εξέλιξη για την οικονομία, η οποία ήδη παρουσιάζει έλλειμμα 90 δισ. στερλίνες. Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή διαδικασία αναμένεται πως θα είναι η αποσύνθεση του παραδοσιακού δικομματισμού και η πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος. «Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη προεκλογική εκστρατεία», είπε ο καθηγητής Τόνι Τράβερς του London School of Economics, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να προκύψει μια πολυκομματική κυβέρνηση λιγότερο σταθερή από αυτήν του 2010. Οι Τόρις συμμάχησαν τότε με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά αύριο το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή μικρότερου ή μικρότερων κομμάτων.

Στην τελευταία χθεσινή δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να προηγούνται με μόλις 1%, με αποτέλεσμα οι Κάμερον και Μίλιμπαντ να δίνουν μάχη μέχρι και για την τελευταία ψήφο στο παρά πέντε της αναμέτρησης. Αμφότεροι ισχυρίζονται ότι διεκδικούν μια σαφή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που διαθέτει 650 έδρες, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πιθανές συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα. «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το 2010 δεν κέρδισα πλειοψηφία, έβαλα τη χώρα ως κορυφαία προτεραιότητα και σχημάτισα την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας επειδή ήθελα να παράσχω μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC και συνέχισε: «Πάντα θα βάζω τη χώρα μου μπροστά και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εξασφαλίσω μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση». Οι Συντηρητικοί είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν εκ νέου με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ, αν καταφέρει ο τελευταίος να διατηρήσει τη δική του έδρα στο Σέφιλντ της Βόρειας Αγγλίας.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που ο Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει επίσημη συνεργασία με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο φιλοδοξεί να αποσχιστεί η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, διεκδικώντας την ψήφο άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Σκωτσέζων εθνικιστών.

Ενα είναι βέβαιο: το SNP θα παρουσιάσει σοβαρή εκλογική επιτυχία και θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία σε βάρος των Εργατικών, μεταλλάσσοντας το πολιτικό τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανοίγοντας την κερκόπορτα της ανεξαρτησίας. Η σημαντικότερη δοκιμασία για τη συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι η καθιερωμένη ομιλία της βασίλισσας στις 27 Μαΐου, η οποία ισοδυναμεί με μια de facto ψήφο εμπιστοσύνης. Τα πρώτα exit polls αναμένονται σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κλείνουν οι κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή