Απερρίφθη προσφυγή κουρδικής αντιπολίτευσης

Απερρίφθη προσφυγή κουρδικής αντιπολίτευσης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η εκλογική επιτροπή στην Τουρκία απέρριψε προσφυγή της κουρδικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει το σύνταγμα με τις ομιλίες υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση αναμένεται να εξοργίσει τους αντιπάλους του Ερντογάν, που ισχυρίζονται πως οι θεσμοί είναι απρόθυμοι να εναντιωθούν στη βούληση του προέδρου, ο οποίος παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα. Tο φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν υπονομεύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα του προέδρου, εξαίροντας τις επιδόσεις του ΑΚΡ, του οποίου είναι συνιδρυτής, και εξαπολύοντας ταυτόχρονα επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του.

Η επιτροπή απέρριψε την προσφυγή, αλλά επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει αργότερα το σκεπτικό της απόφασής της. Ο Ερντογάν δεν είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου, αλλά λέει ότι φιλοδοξεί το κόμμα του να αυξήσει τον αριθμό των εδρών στη νέα εθνοσυνέλευση από 400 σε 550, προκειμένου να ελέγχει τα δύο τρίτα και να μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα.

Στόχος είναι η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες του και να μην είναι διακοσμητικός ο θώκος του. Υπενθυμίζεται πως είναι ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη άμεσα και εξασφάλισε 52% των ψήφων. Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία ξεκίνησε μία ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ για να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, που μαίνεται εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι ελπίδες Ερντογάν

Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα μπορούσε να στηριχθεί στις κουρδικές ψήφους για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, με αντάλλαγμα την εκχώρηση ευρύτερων δικαιωμάτων στη μειονότητα. Αλλά το HDP, το οποίο πρέπει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να μπει στην εθνοσυνέλευση, έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται για μία τέτοιου είδους συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή