ΚΟΣΜΟΣ

Eξαλλη η Rolex με τον Ματέο Ρέντσι για τις δηλώσεις μετά τα επεισόδια

exalli-i-rolex-me-ton-mateo-rentsi-gia-tis-diloseis-meta-ta-epeisodia-2081726

ΡΩΜΗ. Η κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών ρολογιών Rolex απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον υπουργό Εσωτερικών να ζητήσουν συγγνώμη για σχόλια, σύμφωνα με τα οποία οι βίαιοι διαδηλωτές που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα καταστροφές στο Μιλάνο ήταν «κακομαθημένα πλουσιόπαιδα με Rolex». Η εταιρεία δημοσίευσε ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας για να αντικρούσει τα σχόλια που έκαναν αμφότεροι οι πολιτικοί όταν η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν επιτεθεί πρώτοι με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες σπάζοντας τις βιτρίνες καταστημάτων.

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις διαδηλώσεις –που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της διεθνούς έκθεσης Milan Expο– ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι οι φωτογραφίες της αστυνομίας εμφανίζουν ένα διαδηλωτή που καταστρέφει τη βιτρίνα ενός τραπεζικού υποκαταστήματος, να φοράει Rolex. «Χθες, στους δρόμους είδα καθάρματα με κουκούλες και κακομαθημένα πλουσιόπαιδα με Rolex», είπε ο Αλφάνο στο Κοινοβούλιο. Αργότερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ευχαρίστησε τους πολίτες του Μιλάνου που μάζεψαν τα σπασμένα, έπειτα από τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν «εκείνοι με τα Rolex, που περιφέρονταν καταστρέφοντας βιτρίνες καταστημάτων». Η κατασκευάστρια εταιρεία ρολογιών, η οποία είναι χορηγός σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων και έχει υποστηρίξει τη διάσημη όπερα του Μιλάνου La Scala, εμφανίστηκε ενοχλημένη από τα σχόλια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rolex για την Ιταλία, Τζιανπάολο Μαρίνι, έγραψε, σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, ότι η κακή ποιότητα των φωτογραφιών που απεικονίζουν τους βίαιους διαδηλωτές, εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για το αν φορούσαν ρολόγια Rolex και για το αν αυτά ήταν αυθεντικά ή φθηνές απομιμήσεις, όπως εκείνες που πωλούνται ευρέως στους ιταλικούς δρόμους από πλανόδιους.

Ο ίδιος κατήγγειλε «την απαράδεκτη σύνδεση της φωτογραφίας με το Rolex με τις καταστροφές στο Μιλάνο και τον κόσμο της ανατρεπτικής βίας». Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην καταχώριση. Hταν η δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που η Rolex βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ιταλία. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι υποχρεώθηκε σε παραίτηση με αφορμή σκάνδαλο, στο οποίο ο γιος του εμφανιζόταν να έχει λάβει ένα από τα πανάκριβα ρολόγια ως δώρο από επιχειρηματία, ο οποίος εθεωρείτο ύποπτος για ευμενή μεταχείριση στην ανάθεση δημοσίων έργων. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η Rolex αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.