Βράβευση Charlie Hebdo με ηχηρές απουσίες

Βράβευση Charlie Hebdo με ηχηρές απουσίες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo με βραβείο ελευθερίας έκφρασης, το οποίο του απονεμήθηκε από την ένωση Αμερικανών συγγραφέων, PEN America. Την τελετή αρνήθηκαν, πάντως, να παρακολουθήσουν αρκετοί δημοφιλείς συγγραφείς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκίτσα του αιρετικού γαλλικού περιοδικού με θέμα τον Προφήτη Μωάμεθ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μόλις 48 ώρες μετά την επίθεση δύο ενόπλων εναντίον διαγωνισμού σκίτσων του Μωάμεθ στο Τέξας, η οποία οδήγησε στον θάνατο των δραστών.

Ελεγχοι και μέτρα

Αστυνομικοί, οπλισμένοι με αυτόματα, φρουρούσαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ περιπολίες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στο δυτικό τμήμα του Σέντραλ Παρκ ερευνούσαν κάθε ύποπτη κίνηση. Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση και στο δείπνο που ακολούθησε, έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο και να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων.

Τα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι έγιναν στόχος των αδελφών Κουατσί τον Ιανουάριο στο Παρίσι, με 12 νεκρούς. Το περιοδικό, με μακρά ιστορία προκλήσεων και αναρχικών τοποθετήσεων, συνήθιζε τα τελευταία χρόνια να δημοσιεύει προσβλητικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Ο διευθυντής έκδοσης του Charlie, Ζεράρ Μπιάρ, υπογράμμισε την υπερηφάνειά του για το βραβείο, καλώντας τους ακροατές να ασπασθούν τις αρχές του περιοδικού σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου και της συνείδησης.

«Κάθε πολίτης του κόσμου οφείλει να υιοθετήσει τις αξίες αυτές και να τις υπερασπιστεί, απέναντι στον πολιτικό και θρησκευτικό σκοταδισμό. Οσο περισσότεροι είμαστε, τόσο λιγότεροι θα είναι οι αντίπαλοί μας», σχολίασε ο κ. Μπιάρ.

Από την τελετή απείχαν, ωστόσο, σημαντικοί Αμερικανοί συγγραφείς και μέλη της ένωσης PEN, όπως ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Οντάτιε και η Φρανσίν Πρόουζ, υποστηρίζοντας πως το Charlie Hebdo προσβάλλει καθ’ έξιν τις μειονότητες στη Γαλλία. «Η επίθεση στο Charlie ήταν ένα ειδεχθές έγκλημα. Ηταν, όμως, ένα θέμα, για το οποίο η ένωση PEN όφειλε να κινητοποιηθεί. Το ζήτημα περιπλέκεται από τη φαινομενική τύφλωση της ένωσης απέναντι στην πολιτιστική αλαζονεία του γαλλικού έθνους, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει το ηθικό του χρέος προς ένα μεγάλο και ταπεινωμένο τμήμα του πληθυσμού του», υπογράμμισε ο Κάρεϊ, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.

Διακόσια, από τα 4.000 μέλη της ένωσης, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας κατά της βράβευσης του γαλλικού περιοδικού. Την επιστολή, όμως, καταδίκασαν άλλοι συγγραφείς, όπως ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος έζησε μία δεκαετία υπό αστυνομική προστασία, ύστερα από την έκδοση «φετφά» θανάτου από τις ιρανικές αρχές, με αφορμή την έκδοση του φερόμενου ως βλάσφημου βιβλίου του «Σατανικοί στίχοι».

Η ένωση PEN απέρριψε σε ανακοίνωσή της τις αιτιάσεις, οι οποίες θέλουν το Charlie Hebdo να προσβάλλει εσκεμμένα τους μουσουλμάνους ή να επιδιώκει τον κοινωνικό εξοστρακισμό τους. «Το περιοδικό απέρριψε με δυναμισμό και καυστικό πνεύμα τις προσπάθειες μικρής μειοψηφίας εξτρεμιστών να θέσουν εκτός δημόσιας συζήτησης ευρύτατες κατηγορίες θεμάτων, προφασιζόμενοι την προστασία του θρησκεύματος», αναφέρει η ανακοίνωση της ένωσης.

Από τη μεριά του, ο Μπιάρ αρνήθηκε να προβεί σε συγκρίσεις μεταξύ της επίθεσης στο Τέξας και της δολοφονίας των συνεργατών του τον Ιανουάριο στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση στο Τέξας διοργανώθηκε από ρατσιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή