Η NSA παρανόμως «άκουγε» Αμερικανούς

Η NSA παρανόμως «άκουγε» Αμερικανούς

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ομόφωνα παράνομη έκρινε το εφετείο της Νέας Υόρκης τη μαζική συλλογή στοιχείων τηλεφωνικών κλήσεων από την NSA, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η δημιουργία γιγάντιων βάσεων δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες όλων των Αμερικανών έχει σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Μια τόσο εκτεταμένη τήρηση κυβερνητικών αρχείων για δεδομένα που έως τώρα ήταν ιδιωτικά συνιστά άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της προσδοκίας όλων των Αμερικανών για προστασία της ιδιωτικότητας», έγραψε ο δικαστής Τζέραρντ Λιντς στην απόφαση.

Ο δικαστής Λιντς θύμισε ότι, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει άδεια παρακολούθησης υπόπτου με βάση το άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου, πρέπει να μπορεί να δείξει ότι αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένη έρευνα. «Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει καν ότι όλα τα αρχεία που τηρεί ή ούτε καν κάποια από αυτά σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη έρευνα», πρόσθεσε. «Συμφωνούμε με τους ενάγοντες ότι μια τόσο διασταλτική ερμηνεία τού τι είναι σχετικό δεν έχει προηγούμενο και δεν δικαιολογείται».

Την προσφυγή στο εφετείο είχε καταθέσει η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). «Με την απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει, μια για πάντα, ότι η μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών είναι παράνομη», εξήγησε ο δικηγόρος της ACLU, Αλεξ Αμπντο, τονίζοντας ότι θέτει υπό αίρεση «και άλλα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της NSA που βασίζονται σε εξίσου εσφαλμένες νομικές ερμηνείες». Η απόφαση αφορά μόνο τις παρακολουθήσεις Αμερικανών ή κατοίκων των ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή