«Στο νήμα» θα κριθεί ο νικητής στη Βρετανία

«Στο νήμα» θα κριθεί ο νικητής στη Βρετανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ημέρα της Κρίσεως»! Με αυτό τον πηχυαίο τίτλο και με φόντο τον ήλιο να δύει πίσω από το Μπιγκ Μπεν, κυκλοφόρησαν χθες οι Times του Λονδίνου, ενώ οι ψηφοφόροι έσπευδαν στις κάλπες για τις πιο αμφίρροπες εκλογές που γνώρισε η Βρετανία εδώ και δεκαετίες.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις 650 εκλογικές περιφέρειες (όλες μονοεδρικές) δεν αναμένονταν πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Μέχρι χθες βράδυ, ομίχλη αβεβαιότητας κάλυπτε το πολιτικό σκηνικό της χώρας που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό: αβεβαιότητα για το κόμμα που επρόκειτο να επικρατήσει, για τη σύνθεση και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που θα δημιουργηθεί, για την επίδραση του αποτελέσματος αναφορικά με τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά και για την ίδια τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια περίοδο αναζωογόνησης του σκωτσέζικου εθνικισμού.

Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η έκβαση της μάχης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα κριθεί με «διαφορά στήθους». Η εταιρεία ICM έφερε τους Εργατικούς του Μίλιμπαντ να προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ η Ipsos έδινε την ίδια διαφορά υπέρ των Συντηρητικών του απερχόμενου πρωθυπουργού Κάμερον και η Lord Ashcroft εμφάνιζε τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας σε απόλυτη ισοψηφία. Πάντως, και οι τρεις δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ορισμένη ενίσχυση των Εργατικών και αντίστοιχη υποχώρηση των Συντηρητικών (της τάξης της μιας ώς τεσσάρων μονάδων) κατά την τελευταία εβδομάδα της αναμέτρησης.

Αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα της περιφέρειάς του, στο Οξφορντσαϊρ, ο Κάμερον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Συντηρητικοί είναι η μόνη εγγύηση ανάπτυξης και σταθερότητας ενώ «όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις οδηγούν στο χάος». Η επίκληση «χάους», ακυβερνησίας ή και διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε σταθερή επωδός του απερχόμενου πρωθυπουργού, στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Ετσι, επιδίωξε να φέρει τους ψηφοφόρους αντιμέτωπους με το φάντασμα μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης των Εργατικών με το σκωτσέζικο εθνικιστικό κόμμα SNP που επιθυμεί την απόσχιση της Σκωτίας και προβλέπεται να καταλάβει τη μεγάλη πλειονότητα των 60 εδρών που αναλογούν στη Σκωτία, ενώ προτίθεται, υπό όρους, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής στους Εργατικούς.

Από την πλευρά του, ο Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το SNP, όχι όμως και την περίπτωση να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, χάρη στις ψήφους και των Σκωτσέζων αυτονομιστών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη βόρεια Αγγλία, όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα «θα κριθεί πάνω στο νήμα».

Εφόσον επαληθευτούν τα προγνωστικά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσουν σήμερα κιόλας και ενδέχεται να κρατήσουν αρκετές ημέρες, ή και εβδομάδες. Ρυθμιστικό ρόλο ενδέχεται να παίξουν οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ, εταίρου του Κάμερον στην απερχόμενη κυβέρνηση, ο οποίος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τους Εργατικούς. Σημείο επαφής των Μίλιμπαντ και Κλεγκ αποτελεί η αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για το 2017 και το οποίο θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αν και αναμένεται να λάβει άνω του 10% των ψήφων, το εθνικιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP δεν προβλέπεται να κερδίσει παρά μια χούφτα έδρες, λόγω του πλειοψηφικού συστήματος των μονοεδρικών περιφερειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή