Podemos: στροφή προς τον ρεαλισμό λόγω φθοράς

Podemos: στροφή προς τον ρεαλισμό λόγω φθοράς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας θα ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, αν αυτές διεξάγονταν σήμερα και θα εξασφάλιζε το 25,6% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλιστές θα καταλάμβαναν τη δεύτερη θέση με 24,3%, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης. Το νεοεμφανισθέν κόμμα Podemos θα ερχόταν τρίτο αλλά η δημοτικότητά του μειώνεται καθώς, από 23,9% που ήταν το ποσοστό αποδοχής του τον Ιανουάριο, η νέα αυτή δημοσκόπηση το εμφανίζει να λαμβάνει 16,5%. Το επίσης νεοπαγές Ciudadanos θα καταλάμβανε την τέταρτη θέση με 13,8%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο από το 3,1% που ήταν το ποσοστό του πριν από τρεις μήνες. Οπως ορίζει το ισπανικό σύνταγμα, οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2015.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι πως το Podemos από κόμμα διαμαρτυρίας μετεξελίσσεται σταδιακά σε πιο ρεαλιστικό σχηματισμό, εγκαταλείποντας τον ριζοσπαστισμό της αρχικής του ατζέντας. Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασε το προκαταρκτικό του μανιφέστο με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, απαλείφοντας όμως κάποιες από τις αρχικές του δεσμεύσεις. Το σχέδιο υπόσχεται ένα πακέτο διάσωσης των πολιτών, το οποίο απαρτίζεται από κοινωνικά μέτρα, με στόχο την ενίσχυση φτωχών και εργαζόμενων. Παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον ηγέτη του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον 36χρονο με την εμβληματική αλογοουρά. Μεταξύ των δεσμεύσεών του η αναστολή των κατασχέσεων, η καθολική ιατρική περίθαλψη και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τομείς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, το πρόγραμμα προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο οικολογικά βιώσιμη οικονομία, την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ποδέμος εγκατέλειψαν σιωπηρά κάποιες από τις αρχικές πολιτικές τους, όπως τη θέσπιση καθολικού ελάχιστου εισοδήματος για νοικοκυριά χωρίς έσοδα ή την άρνηση αποπληρωμής του ισπανικού χρέους. «Υπάρχει μία σαφής στροφή προς το κέντρο», σχολίασε ο Αντόνιο Ρολντάν της Eurasia Group, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο. Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επηρέασε τις επιδόσεις του Podemos. «Καλύτερα να μην αναφέρετε την Ελλάδα» είναι η συμβουλή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή