Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας στο Ισραήλ

Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας στο Ισραήλ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο δεξιά, εθνικιστική και χρωματισμένη από θρησκευτικό φανατισμό κυβέρνηση στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ σχηματίζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την επομένη της συμφωνίας του με τον Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού κόμματος «Εβραϊκή Εστία» – μια συμφωνία που άναψε, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», το πράσινο φως για την παραμονή του στην εξουσία.

Η συμφωνία των δύο ανδρών επετεύχθη μόλις μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, οπότε εξέπνεε η προθεσμία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί έξι εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, ύστερα από τις εκλογές του Μαρτίου, που έδωσαν στο κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου την πρωτιά, αλλά μόνο με 30 έδρες σε σύνολο 120.

Πλην της υπερεθνικιστικής «Εβραϊκής Εστίας», κυβερνητικοί εταίροι του Λικούντ θα είναι ένας κεντροδεξιός σχηματισμός, το «Κουλάνου» και δύο κόμματα των υπερορθοδόξων Εβραίων, το «Σας» και το «Ενωμένη Τορά». Στο σύνολό τους, τα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν οριακή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή, γεγονός που προοινωνίζεται μια εξαιρετικά ευάλωτη κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούσαν ότι αργά ή γρήγορα, ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για να διευρύνει την πολιτική βάση της κυβέρνησής του, εκτός εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Προκειμένου να διατηρήσει την πρωθυπουργία, ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να καταβάλει υψηλό τίμημα στην «Εβραϊκή Εστία», ένα κόμμα που εξέλεξε οκτώ βουλευτές. Δύο εκ των στελεχών του κατέλαβαν τα σημαντικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης, ενώ ο υπαρχηγός του, Ούρι Αριελ, θα συμμετέχει, ως υφυπουργός Αμυνας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα έχει τη διοικητική ευθύνη για τα κατεχόμενα εδάφη της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης.

Για τους Παλαιστινίους η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «κυβέρνηση πολέμου, εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ. «Αυτή η κυβέρνηση θα φέρει καινούργιες δολοφονίες και θα επιταχύνει την επέκταση των εποικισμών», προσέθεσε.

Τις ανησυχίες του Ερεκάτ συμμερίζονται παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, έχοντας υπόψη τους τις τοποθετήσεις του Μπένετ για προσάρτηση μεγάλου μέρους των κατεχόμενων, παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Και καθώς η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, αποτέλεσε ιδιαίτερα άσχημο οιωνό η χθεσινή απόφαση (μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Νετανιάχου – Μπένετ) των ισραηλινών αρχών να δώσουν το πράσινο φως για την ανέγερση 900 νέων κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο, εβραϊκό εποικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία προβλέπεται να γίνει η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, εφόσον υπάρξει κάποια στιγμή ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Πάντως, ο Νετανιάχου φρόντισε να κρατήσει για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια εμφανή προσπάθεια να κρατήσει την «Εβραϊκή Εστία» έξω από τον χειρισμό των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής και να κατευνάσει τους συμμάχους του, κυρίως τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Δυσφορία προκάλεσαν, τέλος, στα κοσμικά κόμματα, οι υποχωρήσεις του Νετανιάχου προς τους υπερορθόδοξους Εβραίους (αντιστοιχούν στο 8% του πληθυσμού), αναφορικά με την απαλλαγή τους από στρατιωτικές υποχρεώσεις και την προνομιακή μεταχείρισή τους στην κοινωνική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή