Εντοπίστηκε ο θησαυρός του κουρσάρου κάπτεν Κιντ

Εντοπίστηκε ο θησαυρός του κουρσάρου κάπτεν Κιντ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ. Τον θησαυρό του διαβόητου Σκωτσέζου κουρσάρου κάπτεν Ουίλιαμ Κιντ εντόπισαν αρχαιολόγοι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο νησί Σεν Μαρί στη ΒΑ Μαδαγασκάρη. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο παραδείσιο νησί του Ινδικού Ωκεανού, ο αρχαιολόγος Μπάρι Κλίφορντ, επικεφαλής ομάδας δυτών, παρέδωσε στον πρόεδρο της χώρας ράβδο ασημιού, βάρους 50 κιλών, με σφραγίδα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Ο Κλίφορντ υποστηρίζει ότι κοντά στο σημείο όπου εντοπίσθηκε η ράβδος βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου του κάπτεν Κιντ. Η ράβδος χαλκεύθηκε στη Βολιβία και αποτελεί λάφυρο από την κατάληψη ισπανικού μεταφορικού πλοίου από το πειρατικό του Σκωτσέζου κουρσάρου.

Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε η ανακάλυψη στην περιοχή της Μαδαγασκάρης, παρά τις αμφιβολίες που εξέφρασαν ειδήμονες στην Ευρώπη.

Ο Κλίφορντ, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την ακρίβεια των ισχυρισμών του, θα εξασφαλίσει από το ναυάγιο δείγμα ξυλείας, το οποίο θα αποσταλεί σε ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου. Εκεί, το τμήμα ξύλου θα υποβληθεί σε χημική ανάλυση, ικανή να καθορίσει εάν προέρχεται από σκάφος που κατασκευάσθηκε τον 17ο αιώνα και να διασαφηνίσει το είδος του. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιτρέψει στους ειδικούς να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το πλοίο του κάπτεν Κιντ, το οποίο είχε κατασκευασθεί σε αγγλικό ναυπηγείο.

Ο κάπτεν Κιντ γεννήθηκε γύρω στο 1645 στο Γκρίνοκ ή το Νταντί της Σκωτίας. Γύρω στο 1660, ο Ουίλιαμ Κιντ μετοικεί στην αγγλική κτήση της Αμερικής, ενώ δέκα χρόνια αργότερα υπηρετεί ως πλήρωμα πολυεθνικού πειρατικού πλοίου στην Καραϊβική.

Εκεί, διαπρέπει ως ναυτικός και εκλέγεται -όπως συνηθιζόταν να γίνεται στα πειρατικά πλοία- κυβερνήτης του σκάφους. Οι καλές σχέσεις που απολαμβάνει με την αγγλική διοίκηση των «νήσων της ζάχαρης» στην Καραϊβική τού εξασφαλίζουν συμβόλαιο με το στέμμα, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο του δύναται να φέρει αγγλική σημαία και να κουρσεύει γαλλικά και ισπανικά εμπορικά.

Το 1698, όμως, υψώνει γαλλική σημαία, ώστε να επιτεθεί σε συμμαχικό της Αγγλίας, αρμενικό πλοίο, ανοιχτά της Τζαμάικας. Η είδηση αυτή, η οποία φθάνει στο Λονδίνο τρεις μήνες αργότερα, κατατάσσει τον Κιντ στην κατηγορία των πειρατών και τον καθιστά καταζητούμενο. Υστερα από πολλές περιπέτειες και αφού περιπλέει τον Ατλαντικό και τον Ινδικό, ο κάπτεν Κιντ επιλέγει -υπό την πίεση της Αγγλίδας συζύγου του- να παραδοθεί στη Βοστώνη.

Δίκη και εκτέλεση

Η μεταγωγή του στην Αγγλία το 1699 και η δίκη του ενώπιον του ανώτατου ναυτοδικείου έχουν καταγραφεί, λόγω της ειλικρινούς αλλά αμετανόητης απολογίας του, και έχουν μείνει ιστορικές. Ο Κιντ καταδικάζεται σε θάνατο και απαγχονίζεται το 1701 στο Ουάπινγκ του Λονδίνου.

Το πτώμα του εκτίθεται σε δημόσια θέα στο Τίλμπουρι, δίπλα στον ποταμό Τάμεση, για να είναι ορατό από τα πληρώματα διερχόμενων πλοίων, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν από τον πειρασμό της πειρατείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή