70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, χωρίς τη Ρωσία

70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, χωρίς τη Ρωσία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επέτειος μιας κοινής πανάκριβα πληρωμένης νίκης κατέληξε να διατυμπανίζει τον καινούργιο διχασμό μεταξύ Δύσης – Ρωσίας. Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ γιόρτασαν χθες τα 70 έτη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με μηνύματα κατά της ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Μόσχα ετοιμαζόταν να τιμήσει τα 20 εκατ. νεκρούς της Σοβιετικής Ενωσης στον βωμό της αντιφασιστικής νίκης, με μια θεαματική στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του προέδρου Πούτιν και δεκάδων ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων δεν θα συγκαταλέγονται οι ηγέτες των περισσότερων και ισχυρότερων δυτικών κρατών.

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη άρχισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Βέστερπλατε της Πολωνίας, όπου την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 ακούστηκαν τα πρώτα πυρά της ιστορικής αναμέτρησης, καθώς τα στρατεύματα των ναζί περνούσαν τα σύνορα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σε σχετικές δηλώσεις του σημείωσε ότι, παρότι η πλειονότητα των σύγχρονων πολιτών δεν έχει εμπειρίες στρατιωτικών συγκρούσεων, «ο πόλεμος δεν είναι πολύ μακριά μας, όπως μας δείχνουν η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή».

Την ίδια ώρα, τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου τιμούσαν, σε κοινή συνεδρίασή τους, την «απελευθέρωση», όπως χαρακτήρισε την παράδοση των ναζί ο πρόεδρος της Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατέθεσε στεφάνι στο Στάλινγκραντ, τιμώντας την αδυσώπητη, νικηφόρα μάχη του Κόκκινου Στρατού με τους ναζί, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του πολέμου.

Οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη τους στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» σήμερα, μία ημέρα μετά τους δυτικούς, λόγω της διαφοράς ώρας, η οποία συνεπάγεται και διαφορά μιας ημέρας σχετικά με την επίσημη παράδοση των ναζί στους Συμμάχους. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης, οι δυτικοί ηγέτες, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν θα παραστούν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση, στη Μόσχα, για να υπογραμμίσουν την αντίθεσή τους στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ηδη βρίσκονται στη Μόσχα, πάντως, για το σημερινό διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ –που είχε χθες συνομιλίες με τον Πούτιν–, οι πρόεδροι της Ινδίας Πρανάμπ Μουκερτζί, της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, της Αιγύπτου Αμπντουλφατάχ Σίσι και άλλοι.

Η Ουκρανία γιόρτασε χθες για πρώτη φορά την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης μαζί με τη Δυτική Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία. Σε μήνυμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή