Μεγάλο πλήγμα για τους «αστέρες» της βρετανικής πολιτικής σκηνής

Μεγάλο πλήγμα για τους «αστέρες» της βρετανικής πολιτικής σκηνής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ιδιαίτερα οδυνηρό υπήρξε το αποτέλεσμα των εκλογών για πολλά προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα στη Βρετανία, με ορισμένα «ιερά τέρατα» της πολιτικής σκηνής να αποχαιρετούν το Κοινοβούλιο και με αρχηγούς ηττηθέντων κομμάτων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Την αποχώρησή του από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, χθες το μεσημέρι ο Εντ Μίλιμπαντ. «Η Βρετανία χρειάζεται ισχυρό Εργατικό Κόμμα ικανό να ανοικοδομηθεί ύστερα από την ήττα αυτή», είπε ο κ. Μίλιμπαντ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει προσωρινά η αντιπρόεδρος Χάριετ Χάρμαν.

Αίσθηση προκάλεσε η συγκινητική και αξιοπρεπής στάση του σκιώδους υπ. Οικονομίας των Εργατικών, Εντ Μπολς, στόχος ομοβροντιών από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι του είχαν προσδώσει τον χαρακτηρισμό «ο ενοχλητικότερος άνθρωπος της σύγχρονης πολιτικής σκηνής» το 2011. Στην ομιλία του, ο κ. Μπολς υπογράμμισε ότι η ήττα του κόμματος -και όχι η αποτυχία του να εκλεγεί στην περιφέρειά του- ήταν αυτή που τον θλίβει περισσότερο.

Με το πανδήμως αναγνωρισμένο χιούμορ του αντέδρασε στην ήττα και την παραίτησή του από την ηγεσία ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, εκφράζοντας μεν τη θλίψη του για την αποτυχία του να εκλεγεί στην έδρα του Νότιου Τάνετ, εκφράζοντας δε τη «μεγάλη» του χαρά για τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει εφεξής.

Αλλος μεγάλος ηττημένος της αναμέτρησης υπήρξε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ. Εμφανώς καταβεβλημένος, παρά την επανεκλογή του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Κλεγκ είπε: «Τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ πιο οδυνηρά από ό,τι περίμενα και φοβόμουν. Οφείλω να αναλάβω τις ευθύνες μου παραιτούμενος από την ηγεσία του κόμματος».

Δεινή ήττα υπέστη και ο υπ. Επιχειρηματικότητας και μέλος των Φιλελευθέρων, Βινς Κέιμπλ, ο οποίος δεν επανεξελέγη στην έδρα του στο Τουίκενχαμ, παραχωρώντας τη θέση του στην υποψήφια των Συντηρητικών Τάνια Ματίας.

Πέρα από τον Κάμερον, το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου επιτρέποντας την παραμονή του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για ακόμη μία πενταετία, αδιαμφισβήτητη νικήτρια των εκλογών πρέπει να θεωρηθεί η ηγέτις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον.

Επιλέγοντας τολμηρό πολιτικό λόγο που υιοθετούσε τα σοσιαλδημοκρατικά μηνύματα τα οποία οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ εγκατέλειψαν, η κ. Στέρτζον εκμεταλλεύθηκε την οργή των Σκωτσέζων για την οικονομική τους εγκατάλειψη και την αλαζονική και περιφρονητική αντιμετώπιση που τους επεφύλαξε ο Μίλιμπαντ πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η Σκωτία, πάλαι ποτέ απόρθητο εκλογικό προπύργιο των Εργατικών, χάρισε το 98% των βουλευτών της στο SNP.

Την ίδια στιγμή, το SNP στέλνει στο Κοινοβούλιο τον νεότερο βουλευτή από το 1667, που είναι η 20χρονη Μαΐρι Μπλακ, τριτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Ενα βήμα πιο κοντά στον τελικό του στόχο, που είναι η ηγεσία των Συντηρητικών και η πρωθυπουργία, βρέθηκε χθες ο δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην συμφοιτητής του πρωθυπουργού Κάμερον στην Οξφόρδη, Μπόρις Τζόνσον, εξασφαλίζοντας την εκλογή του ως βουλευτής του Αξμπριτζ. Αγνωστο παραμένει αν ο κ. Τζόνσον θα επιλέξει να παραμείνει δήμαρχος ή θα παραιτηθεί από κάποιο από τα δύο του αξιώματα.

Τέλος, σημαντική νίκη εξασφάλισε στην Ουαλλία ο γιος του πρώην ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ, Στίβεν, που τυγχάνει επίσης σύζυγος της Δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή