Συμβιβασμό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Συμβιβασμό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε αρκετές έδρες ώστε να απαλλαγεί από τους κυβερνητικούς του εταίρους, όχι όμως τόσες όσες θα του επέτρεπαν να περιθωριοποιήσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του. Με αυτό το δεδομένο και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες την επιθυμία τους για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε ο Κάμερον το 2013, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο στο τέλος του 2017. Ως τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, που θα του επιτρέψουν να πείσει τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν την παραμονή στην Ε.Ε.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε χθες επίθεση φιλίας στον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας τη συνεισφορά του Λονδίνου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει ρόλο-κλειδί στο να έχει η Ευρώπη μια ατζέντα που υπακούει στην κοινή λογική, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω αποτελεσματικής κοινής αγοράς και ρυθμιστικών κανόνων που δεν είναι παρεμβατικοί, καθώς και σε μια εξωτερική πολιτική γεμάτη αυτοπεποίθηση», είπε ο Τουσκ. «Προσδοκώ ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω», προσέθεσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει στον Κάμερον μια «δίκαιη συμφωνία», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αρχές όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στο εσωτερικό της Ε.Ε. είναι μη διαπραγματεύσιμες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Ντέιβιντ Κάμερον για τη νίκη του, προσκαλώντας τον στο Παρίσι. «Ο πρόεδρος σημείωσε πόσο εκτιμά τη βαθιά φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας, ιδιαίτερα το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή