Φεστιβάλ… ληστείας στις Κάννες ανησυχεί τις αρχές

Φεστιβάλ… ληστείας στις Κάννες ανησυχεί τις αρχές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΝΕΣ. Λεία 17,5 εκατ. ευρώ είχε η ληστεία της Τρίτης στη θρυλική λεωφόρο Κρουαζέτ των Καννών, με τέσσερις άνδρες να αρπάζουν κοσμήματα και ρολόγια από κατάστημα Cartier.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης, άνδρας που φορούσε μάσκα ηλικιωμένου διείσδυσε στο κοσμηματοπωλείο, χωρίς να γίνει αντιληπτός, παρότι ο χώρος διαθέτει πόρτα με προθάλαμο ασφαλείας και ένοπλο φρουρό. Απειλώντας τον φύλακα με αυτόματο όπλο, ο άνδρας άνοιξε την πόρτα και επέτρεψε σε δύο επίσης ένοπλους συνεργούς του, που φορούσαν φουλάρια στα πρόσωπά τους, να εισέλθουν. Ενας τέταρτος συνεργός τους φρουρούσε τον χώρο έξω από το κοσμηματοπωλείο. Τη στιγμή της ληστείας, δύο υπάλληλοι και μία πελάτισσα βρίσκονταν στο κατάστημα.

Με ταχύτατες κινήσεις, δύο από τους κακοποιούς άδειασαν το περιεχόμενο των προθηκών σε σάκους γυμναστηρίου που είχαν μαζί τους, ενώ ο τρίτος έλεγχε τις κινήσεις των τρομοκρατημένων παρισταμένων.

Η βιασύνη τους ήταν τέτοια, γνωρίζοντας ότι η θραύση προθηκών είχε ενεργοποιήσει σιωπηλό συναγερμό και έχοντας χρονομετρήσει τον χρόνο αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων της πόλης, που οι ληστές άφησαν να πέσουν στο έδαφος αρκετά ακριβά ρολόγια και κοσμήματα προτού μπουν σε αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, που οδηγούσε ο τέταρτος συμμορίτης. Το πολυτελές όχημα, που είχε κλαπεί τον Μάρτιο από γειτονικό δήμο, βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα ολοσχερώς καμένο σε απομακρυσμένη συνοικία των Καννών.

Το κατάστημα Cartier είναι γωνιακό και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο διάσημο ξενοδοχείο Carlton, τοποθεσία άλλης κινηματογραφικής ληστείας κοσμημάτων το 2013.

Στα τέλη Ιουλίου του 2013, μασκοφόρος ένοπλος είχε εισβάλει από το παράθυρο στο ισόγειο του ξενοδοχείου, που φιλοξενούσε πλειστηριασμό και έκθεση κοσμημάτων του ισραηλινού οίκου Leviev ειδικευμένου στα διαμάντια. Ο άνδρας, που συνεχίζει να αναζητείται, είχε αποχωρήσει με προσεκτικό και ήρεμο τρόπο, έχοντας αρπάξει κοσμήματα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Παρότι η Γαλλία διαθέτει μακρά ιστορία οργανωμένων συμμοριών, που διαθέτουν συχνά βαρύ οπλισμό και αξιοποιούν στρατιωτικές μεθόδους, το πρόσφατο κύμα ληστειών ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές, καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με προσπάθειες χρηματοδότησης νέων τρομοκρατικών οργανώσεων με θρησκευτικά ή και πολιτικά κίνητρα.

Ο βαρύς οπλισμός των αδελφών Κουατσί και του Αμεντί Κουλουμπαλί, στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο εναντίον του Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου Hyper-Kasher, δείχνει ότι εγκληματικά στοιχεία με θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα έχουν πρόσβαση σε τέτοιο υλικό.

Παρά την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας της αστυνομίας, της BRB (Μονάδα Αντιμετώπισης Συμμοριών), η ενίσχυση των μεθόδων ασφαλείας στις τράπεζες έχει στρέψει τους κακοποιούς σε «μαλακούς» στόχους, όπως είναι τα κοσμηματοπωλεία, τα πολυτελή ξενοδοχεία ή και οι χρηματαποστολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή