Οι Καταλανοί μνηστήρες της ψήφου των Ισπανών

Οι Καταλανοί μνηστήρες της ψήφου των Ισπανών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2006, ένας 27χρονος άνδρας σε αδαμιαία περιβολή εμφανίστηκε σε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον καταλανικό Τύπο δίπλα στο σλόγκαν «Γεννήθηκε το κόμμα σας». Ηταν ο Αλμπέρ Ριβέρα, που επέλεξε αυτή τη μέθοδο προκειμένου να κάνει γνωστό το κόμμα «Πολίτες» (Ciutadans στα καταλανικά), το οποίο είχε μόλις ιδρύσει. Εννέα χρόνια αργότερα, το ίδιο κόμμα, με το ισπανικό του όνομα, Ciudadanos, μαγνητίζει την προσοχή με πιο συμβατικούς τρόπους: με την εντυπωσιακή δημοσκοπική του άνοδο και την εξαιρετικά ελκυστική για το ισπανικό κατεστημένο πρόταση για ηλικιακή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές.

Σε διάστημα ελάχιστων μηνών, οι Ciudadanos (προφέρεται Θιουδαδάνος) έχουν εκτοξευθεί δημοσκοπικά από το 3% του Ιανουαρίου σε ποσοστά που σύμφωνα με μία δημοσκόπηση (Cadena Ser) άγγιξαν το όχι απαραίτητα πιστευτό 19%. Η διθυραμβική προβολή από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που ανταγωνίζεται το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας για τις ψήφους των απογοητευμένων, προδίδει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Ciudadanos στην κρίσιμη φετινή εκλογική χρονιά.

Αν υπάρχει μία τάση στην οποία συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έπεσε και συνεχίζει να πέφτει, παραμένοντας πρώτο με όλο και μικρότερη διαφορά. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε 15 ημέρες σε όλους τους δήμους και στις περισσότερες αυτόνομες περιοχές (περιφέρειες) της χώρας, το Λαϊκό Κόμμα είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετήσει την απόλυτη πλειοψηφία και να υποχρεωθεί σε συμμαχίες. Το Ciudadanos, που πρόσφατα ξεκίνησε την «ηρωική έξοδο» από την Καταλωνία, εισερχόμενο για πρώτη φορά με ποσοστό 8% στο Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, προβλέπεται να κατακτήσει έδρες σε όλα τα περιφερειακά Κοινοβούλια, αναδεικνυόμενο σε απαραίτητο εταίρο είτε του Λαϊκού είτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι υπηρεσίες του Ριβέρα θα είναι πολύτιμες προκειμένου να μειωθεί τόσο η εκλογική δύναμη όσο και η μετεκλογική διαπραγματευτική ισχύς του Podemos. Στη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε, η ισπανική πολιτική έχει μετατραπεί από σύγκρουση δύο ογκόλιθων σε ματς για τέσσερις, με τον τρίτο, το Podemos, να επαγγέλλεται βαθιές αλλαγές και τον τέταρτο, το Ciudadanos, να επεμβαίνει για τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Το πολιτικό τους στίγμα

Το Ciudadanos αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώο, έχοντας ψηφίσει στη Βουλή της Καταλωνίας προτάσεις και του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ενα από τα κύρια μηνύματα με τα οποία ο Ριβέρα απευθύνεται τώρα στις φτωχοποιημένες μεσαίες τάξεις είναι το αίτημα για ομοιομορφία στις εργασιακές σχέσεις. «Το πρόβλημά μας δεν είναι η ανεργία, αλλά ο δυϊσμός στην αγορά εργασίας, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με κακές συνθήκες», είπε ο Ριβέρα την περασμένη εβδομάδα. Στη διαπραγμάτευση για το αν θα στηρίξει την υποψήφια των Σοσιαλιστών που κέρδισε τις εκλογές στην Ανδαλουσία, ο Ριβέρα θέτει ως όρο να απομακρυνθούν όλοι οι υπόδικοι για διαφθορά από τα αξιώματά τους, ζητώντας να «καθαρίσουν οι θεσμοί».

Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι το Ciudadanos ρέπει πολύ περισσότερο προς τα δεξιά απ’ όσο δηλώνει η ετικέτα του κεντρώου: Οταν η καταλανική Βουλή ενέκρινε καταδικαστικό ψήφισμα για την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, οι βουλευτές του αποχώρησαν μαζί με τους συναδέλφους τους του Λαϊκού Κόμματος, ο Ριβέρα διαφωνεί με την πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά στο σύστημα υγείας, υποστηρίζει τις ταυρομαχίες και την κατάργηση του φόρου περιουσίας, ενώ η δυναμική παρουσία των υποψηφίων του με διαφημίσεις σε όλη την Ισπανία είναι βέβαιο ότι χρηματοδοτείται από ανθρώπους με βαθιές τσέπες.

Κι ενώ το Podemos «σταυρώθηκε» επειδή ο παραιτηθείς υπ’ αριθμόν 3 του κόμματος, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, έλαβε 425.000 ευρώ «μαύρα» από κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, οι ρίζες της οικονομικής ευρωστίας των Ciudadanos δεν αποτελούν καν αντικείμενο συζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή