Διπλωματικά απομονωμένος ο Ερντογάν

Διπλωματικά απομονωμένος ο Ερντογάν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέχρι προ ολίγων ημερών, το τουρκοκυπριακό αποσχιστικό κρατίδιο ήταν η μόνη οντότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν βρισκόταν στα μαχαίρια.

Ωστόσο, από τις 26 Απριλίου, η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ήρθε να προστεθεί στη Συρία, στον Λίβανο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, χώρες που βρίσκονται, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε Ψυχρό Πόλεμο με την Τουρκία».

Ετσι άρχιζε, ανήμερα Πρωτομαγιά, η ανάλυση του αρθρογράφου της τουρκικής Hurriyet, Μπουράκ Μπεκντίλ, για τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Παρόμοια ήταν η άποψη και του Μουράτ Ακσόι στην εφημερίδα Zaman. «Μια ολόκληρη ζωή, ο Ακιντζί απέρριπτε την ηγεμονία της Αγκυρας στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ δύο ισότιμων κρατών… Η νίκη του Ακιντζί στη βόρεια Κύπρο οριστικοποιεί την κατάρρευση του ονείρου τού (κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας) ΑΚΡ να φτιάξει μια "νέα Κύπρο". Τελικά, μας υπενθυμίζει ότι η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους και όχι στους Τούρκους». Ο αρθρογράφος της Hurriyet δίνει ευρύτερη διάσταση στην ψυχρολουσία που υπέστη ο Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο, βλέποντάς την ως τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα σταδιακής διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας.

«Ενώ ο κ. Ερντογάν ήταν απασχολημένος να καλεί τους Τουρκοκύπριους να παραμείνουν το "μικρό παιδάκι" της Τουρκίας, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συμμετείχαν σε μίνι σύσκεψη κορυφής, στη Λευκωσία, όπου συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, την κατασκοπεία και την ενέργεια». Ο αρθρογράφος τονίζει τη δέσμευση των τριών κρατών για οριοθέτηση ΑΟΖ και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, για να συμπεράνει: «Οι πολιτικές εκφοβισμού που ακολουθεί μια πομπώδης, σουνιτική Τουρκία μπορεί να την απομονώνουν πολιτικά (κάποτε και οικονομικά), αλλά κατά παράδοξο τρόπο βοηθούν την οικοδόμηση περιφερειακών συμμαχιών μεταξύ εκείνων που, με δική της ευθύνη, παρατάσσονται απέναντί της. Οσο ικανοί αποδεικνύονται οι ισλαμιστές της Τουρκίας να κάνουν εχθρούς, άλλο τόσο αποτελεσματικοί εμφανίζονται στην οικοδόμηση της φιλίας μεταξύ των αντιπάλων τους».

Στις ανησυχίες για την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν ήρθε να προστεθεί, την περασμένη Πέμπτη, η καταγγελία του Κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) ότι η κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου ετοιμάζει εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του CHP Γκιουρσέλ Τεκίν έκανε λόγο για «τυχοδιωκτισμό», που απειλεί να σύρει τη χώρα του στο συριακό «ναρκοπέδιο» και συνέδεσε τα πολεμικά σχέδια με την πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Την ίδια περίπου ώρα, τουρκικό δικαστήριο εξέδιδε εντάλματα σύλληψης τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αξιωματικού της στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι είχαν διατάξει, τον Ιανουάριο του 2014, την ακινητοποίηση και διερεύνηση φορτηγών που μετέφεραν όπλα σε αντικαθεστωτικούς, ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας και στα οποία επέβαιναν άνδρες της τουρκικής, μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Οι τέσσερις εισαγγελείς κατηγορούνται ότι ήθελαν να ανατρέψουν την τουρκική κυβέρνηση και να παραλύσουν τη δράση της, κατηγορίες που μπορεί να τους επιφέρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή