Ο παππούς, η κόρη και η… εγγονή Λεπέν

Ο παππούς, η κόρη και η… εγγονή Λεπέν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συμβολική πατροκτονία, το ενδοοικογενειακό δράμα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας συνεχίσθηκε αυτή την εβδομάδα, με αμείωτη ένταση. «Ντρέπομαι που η κόρη μου φέρει το όνομά μου», είπε ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετά την απόφαση των οργάνων του Μετώπου να τον θέσουν σε διαθεσιμότητα. «Θα έπρεπε να παντρευτεί και να αλλάξει επώνυμο», συνέχισε ο κ. Λεπέν, αναφερόμενος έμμεσα στην επιλογή της κόρης του να συζεί εκτός γάμου με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Λουί Αλιό. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Ζαν-Μαρί δήλωσε ότι η προοπτική εκλογής της κόρης του στην προεδρία της Γαλλίας το 2017 είναι «σκανδαλώδης». Ο ίδιος προκάλεσε τη μήνιν της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, ύστερα από σειρά λεκτικών ατοπημάτων σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα προσφιλή του θέματα: τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ρόλο του δοσίλογου ηγέτη της Γαλλίας, στρατάρχη Πετέν, και τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το ωστικό κύμα της ενδοοικογενειακής σύγκρουσης παρέσυρε την Πέμπτη και την τρίτη γενιά των Λεπέν, τη νεαρή βουλευτή του κόμματος, εγγονή του Ζαν-Μαρί και ανιψιά της Μαρίν, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν. Η «βενιαμίν» του κόμματος εξέφρασε την έκπληξή της για τις βαρύτατες εκφράσεις του παππού της προς την κόρη του και υπογράμμισε ότι συνομίλησε με τη Μαρίν, την οποία «καταλαβαίνει» απόλυτα.

Ο ρόλος της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν στην αντιπαράθεση μπορεί να σταθεί καθοριστικός για το πολιτικό μέλλον του παππού της. Εδώ και ένα χρόνο, τα γαλλικά ΜΜΕ εμφανίζουν τη Μαριόν ως την εκλεκτή του παππού της και πιθανότερη διάδοχο της πολιτικής του κληρονομιάς. Η εκλογή της στην εθνοσυνέλευση και η πολύ καλή της κοινοβουλευτική παρουσία επέτρεψαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους να καλλιεργήσουν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Μαριόν έχει δημιουργήσει φράξια και επιδιώκει ακόμη και την ανατροπή της θείας της από την ηγεσία. Διαψεύδοντας τα παραπάνω σενάρια, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν τόνισε την Πέμπτη ότι δεν επιθυμεί να είναι όμηρος του παππού της και ότι θα σεβασθεί τις αποφάσεις της κομματικής ηγεσίας.

Παρότι η ικανότητα του «γερόλυκου» της γαλλικής ακροδεξιάς να βλάψει πολιτικά την κόρη του μοιάζει συρρικνωμένη, η προσήλωση τοπικών στελεχών στον Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν πρέπει να υποτιμάται, ιδιαίτερα ενόψει των κρίσιμων για το κόμμα τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου. Τα τοπικά στελέχη αυτά είναι ικανά ακόμη και να εκτροχιάσουν τις επιλογές της Μαρίν Λεπέν, αρνούμενα να στηρίξουν τις επιλογές της.

Η αποδαιμονοποίηση του κόμματος, την οποία επιδιώκει η Μαρίν Λεπέν, δεν ικανοποιεί όλους τους ψηφοφόρους. Μία από τις επιλογές της αφορά την προώθηση του Φλοριάν Φιλιπό στη θέση ενός εκ των πέντε αντιπροέδρων του Εθνικού Μετώπου. Ο αναμφισβήτητα οξυδερκής και ειδήμων στον χειρισμό των μέσων ενημέρωσης, Φιλιπό, είναι ομοφυλόφιλος και συζεί με τον σύντροφό του, προκαλώντας τα ριζωμένα στις αξίες του καθολικισμού χρηστά ήθη μεγάλης μερίδας στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος. Το στοίχημα της Μαρίν Λεπέν, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποκόψει το Μέτωπο από το ακροδεξιό παρελθόν του, μπορεί να αποδώσει καρπούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή