Κύπρος: Διχασμένη η ΕΔΕΚ στην απόρριψη της ΔΔΟ

Κύπρος: Διχασμένη η ΕΔΕΚ στην απόρριψη της ΔΔΟ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ούτως ώστε να απορρίψει το κόμμα τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μία θέση η οποία- όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- ήταν στα άμεσα σχέδιά του με την εκλογή του στην προεδρία. Ωστόσο, μετά και από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ το πρωί της Κυριακής, τα σοσιαλιστικά στελέχη φαίνεται να διχάζονται στο όλο ζήτημα συζήτησης απόρριψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ήδη κατά την τετράωρη Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, στελέχη εξέφρασαν έντονες ανησυχίες και προβληματισμό για τις σκοπιμότητες της ηγεσίας να θέσει ζήτημα απόρριψης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τη δεδομένη χρονική περίοδο. Δηλαδή, λίγο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών με έναν ιδιαίτερα μετριοπαθή Τουρκοκύπριο ηγέτη στο πηδάλιο.

Μέσα στα στελέχη τα οποία εξέφρασαν τη διαφωνία τους ήταν και ο πρώην Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους.  Ήδη σοσιαλιστικά στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους πως το προσχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή έχει ρητορική η οποία τείνει να ταυτίζει την ΕΔΕΚ με ακραίες δυνάμεις. Ρητορική που δεν ανήκει στην κουλτούρα ενός σοσιαλιστικού κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να βγει μία ηπιότερη ανακοίνωση για την τελική απόφαση του Κινήματος η οποία θα αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ΕΔΕΚ απορρίπτει το περιεχόμενο λύσης που ερχόταν μέχρι σήμερα.

Πάντως, στην τελική ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αλλάζει τη δομή της δίδοντας έμφαση στην ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους αλλά και την αισιοδοξία που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος από την επικράτηση Ακιντζί. Την ίδια στιγμή ωστόσο, φαίνεται να επιμένει στο ζήτημα απόρριψης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως «η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ΔΔΟ ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή