Φ. Μογκερίνι: «Να σώσουμε ζωές στη θάλασσα»

Φ. Μογκερίνι: «Να σώσουμε ζωές στη θάλασσα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Τη χρήση όλων των απαραίτητων μέσων για την κατάσχεση και εξουδετέρωση των σκαφών» που χρησιμοποιούν οι διακινητές ζητεί το ψήφισμα που πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Το ψήφισμα θα καταρτιστεί με βάση το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας, δίνοντας στις ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα να δράσουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης αν συναινέσουν οι λιβυκές αρχές.

Η Ρωσία, που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει δικαίωμα βέτο, διαφωνεί με την πρόταση για καταστροφή σκαφών, υποστηρίζοντας ότι συχνά οι διακινητές τα νοικιάζουν από ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν τους σκοπούς τους. «Πάει πάρα πολύ μακριά», είπε την περασμένη εβδομάδα για το προσχέδιο του ψηφίσματος ο πρέσβης της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν.

Απευθυνόμενη χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι «κορυφαία προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές στη θάλασσα», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για μια έκτακτη ανάγκη από ανθρωπιστικής σκοπιάς, αλλά για μια κρίση ασφαλείας, αφού τα δίκτυα διακινητών σχετίζονται και χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Πριν καν φθάσουμε στα μέσα Μαΐου, έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το 2015 αναμένεται να είναι η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους στη Μεσόγειο. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειαζόμαστε μια ιδιαίτερη απάντηση», είπε η εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Η Μογκερίνι διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η πολιτική της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει επαναπροωθήσεις. «Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα στέλνεται πίσω παρά τη θέλησή του». Η πρόταση για καταστροφή σκαφών συναντά διαφωνίες και στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς εκφράζεται η ένσταση ότι μπορεί οι επιχειρήσεις εναντίον των σκαφών να έχουν ως θύματα και τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον αρμοστή του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, ένας στους δύο ανθρώπους που φθάνουν στην Ευρώπη βρίσκεται υπό διωγμόν και πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου. Ο Σάδερλαντ επαίνεσε τη σχεδιαζόμενη απόφαση της Ε.Ε. για κατανομή προσφύγων ανάλογα, σε όλες τις χώρες. Οι πρόταση, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, υποστηρίζεται από τη Γαλλία και άλλες χώρες, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα βρει τη στήριξη και των «28». Ιδιαίτερα η συγκατάθεση της Ουγγαρίας θεωρείται απίθανη, μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού Ορμπαν, σύμφωνα με τα οποία η πρόταση είναι «παρανοϊκή».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να κατανέμει πρόσφυγες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της κάθε χώρας, τον πληθυσμό, το ποσοστό ανεργίας και τον αριθμό προσφύγων που έχει ήδη φιλοξενήσει.

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να περιμένει να γίνει η πίεση ανυπόφορη για να δράσει», αναφέρει το προσχέδιο. «Ο όγκος των αφίξεων έχει φέρει στα όριά τους τις δυνατότητες τοπικής υποδοχής».

Το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη βρίσκεται σε πρώην αμερικανική βάση στη Σικελία. Την περασμένη εβδομάδα, έφθασε στη Σικελία η πιο νεαρή πρόσφυγας, η νεογέννητη Νιγηριανή Φραντσέσκα Μαρίνα, που ήρθε στον κόσμο στο σκάφος «Μπέτικα» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το πρακτορείο Reuters μίλησε με την 24χρονη μητέρα της, η οποία είπε ότι εργαζόταν δύο χρόνια ως υπηρέτρια στην Τρίπολη για να βρει τα χρήματα για τη διάσχιση, με την ελπίδα να προσφέρει στην κόρη της ένα καλύτερο μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή