Διαφορετική εκδοχή για θάνατο Λάντεν

Διαφορετική εκδοχή για θάνατο Λάντεν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψέματα είπε η κυβέρνηση Ομπάμα, επανειλημμένως, σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο ερευνητής – δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, ο οποίος παρουσιάζει την έρευνά του στην επιθεώρηση London Review of Books.

Σύμφωνα με τις πηγές του, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδρασε μόνη στον εντοπισμό και στην εκτέλεση του Λάντεν. Αντιθέτως, οι στρατηγoί Ασφάκ Παρβέζ Καγιανί και Αχμέντ Σούτζα Πασά, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (ΙSI), γνώριζαν από το 2006 ότι αυτός βρισκόταν στο Αμποταμπάντ και συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Επίσης, ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να βρουν τον Μπιν Λάντεν ακολουθώντας τους συνδέσμους τους, αλλά κατέβαλαν 25 εκατ. δολάρια σε έναν πρώην ανώτατο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν, ο οποίος πρόδωσε τον Σαουδάραβα, ακολούθως μετακόμισε στην Ουάσιγκτον και σήμερα εργάζεται στη CIA.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν ετάφη στη θάλασσα η σορός του αρχιτρομοκράτη, αλλά και ότι ο Λάντεν ήταν ανάπηρος όταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο κτίριο και τον σκότωσαν, ενώ ουδέποτε έλαβε χώρα ανταλλαγή πυρών μεταξύ αυτού και ανδρών του πολεμικού Ναυτικού (Seals). Μάλιστα, φαίνεται πως οι ΗΠΑ έδωσαν «δώρα» στους Πακιστανούς για τη βοήθειά τους, επιτρέποντάς τους να δράσουν κατά βούληση στο Αφγανιστάν.

Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή στο Μάι Λάι το 1968, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και τον βασανισμό των κρατουμένων στη φυλακή του Αμπού Γκραΐμπ, το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή