Ηχηρή απουσία Σαουδάραβα βασιλιά από Καμπ Ντέιβιντ

Ηχηρή απουσία Σαουδάραβα βασιλιά από Καμπ Ντέιβιντ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως μήνυμα απογοήτευσης για την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν ερμηνεύεται η απουσία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας από τη συνάντηση αρχηγών κρατών του Περσικού Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ αύριο και μεθαύριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των αραβικών χωρών του Κόλπου, ώστε να διευκολυνθεί η έγκριση από το Κογκρέσο της εκκολαπτόμενης συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η δυσαρέσκεια που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Κόλπου στο εσωτερικό τους συνιστά ίσως μεγαλύτερη απειλή για τις κυβερνήσεις τους από το Ιράν. Τα σχόλια δεν ικανοποίησαν τις μοναρχίες, που βρίσκονται ήδη «σε αναμμένα κάρβουνα» εξαιτίας της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Δεν νομίζω ότι οι μονάρχες του Κόλπου έχουν μεγάλο σεβασμό και εμπιστοσύνη στον Ομπάμα και στις υποσχέσεις του. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο δικό του όραμα και στο δικό τους για το τι θα συμβεί με το Ιράν μετά την επίτευξη της συμφωνίας», είπε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων, Αμπντουλχαλέκ Αμπντουλάχ. Παρά τις διαφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο βασικότερος σύμμαχος του οίκου των Σαούντ, ενώ η Σαουδική Αραβία αποτελεί από τους καλύτερους πελάτες των αμερικανικών εταιρειών οπλικών συστημάτων.

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι πριν από τη σύνοδο με τους ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Τελικά τη Σαουδική Αραβία θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, και ο νέος υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, νησιού στο οποίο εδρεύει ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, επίσης δεν θα παραστεί στη σύνοδο. Εξάλλου, ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η υγεία δύο άλλων μοναρχών, του σουλτάνου του Ομάν και του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφήνοντας στη σύνοδο του ηγέτες του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Οι χώρες του Κόλπου ζητούν από τις ΗΠΑ αμυντική συμφωνία παρόμοια με αυτή που έχουν υπογράψει με την Ιαπωνία, ενώ ο Ομπάμα είναι διατεθειμένος να τους προσφέρει μία προεδρική δήλωση που δεν είναι το ίδιο δεσμευτική.

Στο πλαίσιο της σαουδαραβικής ανασφάλειας για την πιθανή αναβάθμιση του Ιράν, συνεχίζεται το σφυροκόπημα των σιιτών Χούτι στην Υεμένη από σαουδαραβικές δυνάμεις. Η Σαουδική Αραβία εκλαμβάνει την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα της Υεμένης από τους φιλικούς προς το Ιράν Χούτι ως μία ακόμη εξέλιξη που ευνοεί την Τεχεράνη. Από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε έληξε το τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας προς τον άμαχο πληθυσμό της επαρχίας Σααντά, προπυργίου των Χούτι, ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της. Περίπου 70.000 κάτοικοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την επαρχία, αλλά πολλοί άλλοι παγιδεύτηκαν λόγω της έλλειψης καυσίμων. Χθες, δεκάδες επιπλέον σαουδαραβικά τεθωρακισμένα έφθασαν στη μεθόριο, προκειμένου να εντείνουν τους βομβαρδισμούς. Η επίσημη δικαιολογία για την απουσία του Σαουδάραβα βασιλιά από τις ΗΠΑ είναι ότι το ταξίδι συμπίπτει με την έναρξη της πενθήμερης εκεχειρίας στην Υεμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή