Ο εφιάλτης επέστρεψε στο Νεπάλ

Ο εφιάλτης επέστρεψε στο Νεπάλ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στο πολύπαθο Νεπάλ. Πολλά από τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημίες από την προηγούμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου στην περιοχή κατέρρευσαν, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι πετάχτηκαν, για μία ακόμη φορά, στους δρόμους. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους κατέρρευσαν κτίρια και στο Θιβέτ με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.117 τραυματίστηκαν.

Δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, έπληξε το Νεπάλ μισή ώρα μετά τον πρώτο σεισμό, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Η τηλεόραση του Νεπάλ μετέδωσε εικόνες από κτίρια, ανάμεσα στα οποία και το Κοινοβούλιο, την ώρα της δόνησης, ενώ σημειώθηκαν εκτός Κατμαντού πολλές κατολισθήσεις.

Οι περιοχές Ντολάκα και Σιντχουπατσόκ, οι οποίες επλήγησαν σκληρά από τον Εγκέλαδο στις 25 Απριλίου, εμφάνισαν τις σημαντικότερες ζημιές και μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην Ντολάκα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών από την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Μπαμ Ντεβ Γκαουτάμ.

Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού ανέφεραν ότι υπάρχουν αναφορές για πολλούς νεκρούς στην πόλη Καουτάρα, όπου ο νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός έστησε νοσοκομείο εκστρατείας. «Τώρα εκατοντάδες άτομα διακομίζονται εκεί. Νοσηλεύονται δεκάδες τραυματίες και πραγματοποιούν συνεχώς χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, Νίκολα Τζόουνς, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην περιοχή Τατοπανί, κοντά στα κινεζικά σύνορα.

Εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Save The Children» τόνισαν ότι τουλάχιστον δύο μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν στην περιοχή Μπαλαγού Ναγιαμπαζάρ, ενώ άλλα πολυώροφα οικοδομήματα εμφάνισαν μεγάλες ρωγμές.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ιατροί Χωρίς Σύνορα» δήλωσαν ότι το χωριό Σαρικότ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είναι αυτό που παρουσίασε τις μεγαλύτερες καταστροφές από τα τρία χωριά της περιοχής που επόπτευσαν με ελικόπτερο.

Σκηνές πανικού

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού χθες επαναλήφθηκαν οι σκηνές πανικού του τελευταίου μήνα. «Νιώσαμε τη γη να σείεται και ξαφνικά συγκεντρώθηκαν πλήθη, άνθρωποι που έτρεχαν πάνω-κάτω», λέει ο Σουρές Σαρμά, ο οποίος την ώρα του σεισμού βρισκόταν στην αγορά. «Ηταν πολύ δύσκολο να βγω έξω και αυτό με γέμισε τρόμο. Την τελευταία φορά, στον προηγούμενο σεισμό, μόλις που πρόλαβα να βγω από το σπίτι μου και γλίτωσα. Το ίδιο ένιωσα και τούτη τη φορά, και σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει ξανά το ίδιο».

Η Ρόουζ Φόλεϊ, η οποία εργάζεται στην Κατμαντού, στη UNICEF, περιέγραψε πως όλο το προσωπικό του γραφείου έντρομο πρόλαβε να κρυφτεί κάτω από τα τραπέζια την ώρα του σεισμού. «Ο σεισμός διήρκεσε πολλή ώρα και μόλις μπορέσαμε βγήκαμε στην ύπαιθρο προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς. Ακόμη και εκεί νιώθαμε ότι βρισκόμασταν πάνω σε μια βάρκα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα», αναφέρει η Φόλεϊ.

Ο Ντιπάκ Κοϊράλα επισημαίνει ότι ο χθεσινός σεισμός μετέβαλε τα σχέδιά του. «Ημουν έτοιμος να νοικιάσω ένα δωμάτιο και να μετακομίσω με την οικογένειά μου, αλλά ο χθεσινός σεισμός με έκανε να σκεφτώ τα πράγματα καλύτερα. Δεν θέλω να μπω σε κτίριο. Θα παραμείνουμε στη σκηνή», εξηγεί. «Θα παραμείνουμε εδώ, παρότι η βροχή μάς ταλαιπωρεί νυχθημερόν και μοιραζόμαστε τη σκηνή με άλλα 24 άτομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή