Για τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

Για τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης – Ακιντζί

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα εύκολα φαίνεται να επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν κατά τη χθεσινή, πρώτη τους συνάντηση, να ξεκινήσουν τη συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) χαμηλής πολιτικής, τα οποία να μπορούν να προωθηθούν άμεσα και γρήγορα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η χθεσινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση, γενικότερα για το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση πραγμάτων και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

«Ήταν ένας ειλικρινής και ανοικτός διάλογος. Είναι σημαντικό ότι συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών την Παρασκευή. Κατά κύριο λόγο την πρώτη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα δομής και διαδικασίας» είπε, και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκε το κοινό ανακοινωθέν και τα όσα προνοούνται σε αυτό.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε, αφού και οι δύο ηγέτες βλέπουν και αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που θα έχουν στη διαπραγμάτευση και στο στόχο που καλείται η διαπραγμάτευση να εξυπηρετήσει να αρχίσει η συζήτηση με ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής τα οποία μπορούν να προωθηθούν άμεσα και γρήγορα.

Ερωτηθείς για τα ΜΟΕ που μπορούν να προωθηθούν άμεσα είπε ότι «στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον τέως Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου τον Ιούνιο του 2014 η ε/κ πλευρά είχε έγγραφο ενώπιον της με περίπου 30 τέτοια ΜΟΕ τα οποία αν υπάρχει καλή θέληση μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα του κυπριακού λαού κι την ίδια στιγμή να ενισχύσουν το στόχο που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να ενισχύσουν.

Ανέφερε ως παράδειγμα αυτών των ΜΟΕ «το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων. Το καλοκαίρι του 2014 είχαμε προτείνει το άνοιγμα πέντε οδοφραγμάτων. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος θα αφορά τέτοιου είδους ΜΟΕ».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως κάποια ΜΟΕ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται συζήτηση και να εξεταστούν λεπτομέρειες.

Οπως είπε, «όταν ξεκινήσει ο διάλογος θα μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα και γρήγορα», πρόσθεσε.

«Συμφωνήθηκε η προστιθέμενη αξία που τα ΜΟΕ μπορούν να έχουν προς εξυπηρέτηση του στόχου των διαπραγματεύσεων παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και όχι ως υποκατάστατο της. Την ίδια στιγμή είπαν ότι μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για ΜΟΕ και αυτή να ξεκινήσει μάλιστα από ΜΟΕ που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις.

Διευκρίνισε ότι την Δευτέρα δεν δόθηκαν έγγραφα ούτε έγινε συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά ένας ανοικτός διάλογος και για ΜΟΕ. «Δεν επρόκειτο για συνάντηση με στόχο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, πέραν της ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήταν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο θα παραδώσει σχετικό κατάλογο στον κ. Ακκιντζί κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Κληθείς να πει σε τι αφορά αυτό που ελέχθη περί δομής και διαδικασίας κατά την πρώτη συνάντηση των ηγετών, είπε ότι «αφορά το πόσο συχνά θα γίνονται οι συναντήσεις, ποιος θα είναι ο ρόλος των διαπραγματευτών, πότε οι διαπραγματευτές θα επιστρέφουν στους ηγέτες, όλα αυτά αφορούν δομή και διαδικασία».

Σε ερώτηση για τη συχνότητα των συναντήσεων των ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει πρόθεση και επιθυμία και από τους δύο ηγέτες για πιο συχνές συναντήσεις».

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ, είπε ότι «έγινε συζήτηση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ τόσο για την επίτευξη του στόχου της λύσης όσο και για την εφαρμογή της λύσης. Γενικότερα υπήρξε θετική ανταπόκριση».

Κληθείς να πει αν αυτό αγγίζει και τα θέματα των εγγυήσεων ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε σχέση με την ΕΕ γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για εφαρμογή πολλών προνοιών της λύσης, για παράδειγμα το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει αρκετές πτυχές που συζητούνται και στο Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και «για να φτάσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να συμφωνηθούν προηγουμένως αρκετά πράγματα».

Με την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε, θα γίνει ένας συγκεκριμένος διάλογος επί συγκεκριμένων πτυχών και «εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή